În ultima duminică a cireșarului, 30 iunie 2024, în s.Feștelița a fost marcată Ziua Portului Popular cu genericul ,,Portul Popular – mărturie a identității”, organizată de către Direcția cultură, tineret, sport și turism în parteneriat cu primăria s.Feștelița, sub egida Consiliului raional Ștefan Vodă.
Costumul popular este, fără doar și poate, unul dintre punctele de reper, atunci când ne referim la identitate, la valorile noastre naționale. Uniți într-un spirit de comunitate și respect față de valorile care ne definesc identitatea, alături de conducerea raionului și autoritatea publică locală Feștelița, instituțiile de cultură din raion (Case de Cultură, Biblioteci Publice, muzee, centre de artizanat), Școala de Arte ,,Maria Bieșu„, meșterii populari, formațiile folclorice, ansamblurile de dans, soliștii vocaliști, instrumentiștii, consilierii raionali, primarii, dna Ersilia Qatrawi, deputată în Parlamentul RM; dna Monica babuc, directorul Institutului Cultural Român ,,Mihai Eminescu” din Chișinău; membrele Asociației Obștești ,,Șezătoarea Basarabiei”; locuitorii și oaspeții raionului, cu bucurie și mândrie au celebrat tradițiile și moștenirea culturală.
Merită de menționat și implicarea locuitorilor s.Feștelița și instituțiilor publice (Gimnaziul ,,Vasile Moga”, grădinița ,,Voinicel”, care și-au împodobit porțile/gospodăriile cu covoare țesute, prosoape, elemente ale portului național, ulcioare de lut etc. Nu au lipsit icoanele și fotografiile buneilor, părinților, de la care au fost moștenite obiectele expuse.
A început Sărbătoarea cu parada Portului, în care participanții de diferite vârste au defilat, prezentând portul național (portul de sărbătoare și cel purtat în condiții cotidiene) și recuzita corespunzătoare. Copiii, adulții și bătrânii au defilat împreună, formând un tablou vibrant de culori și tradiție, fiind întâmpinați cu pâine și sare, cu un pahar de vin, cu zâmbete de către gospodarii caselor. Dansuri și cântece tradiționale au fost interpretate de-a lungul traseului.
Deschiderea oficială și însăși evenimentul, moderat de talentata și carismatica Livia Onici, a avut loc în parcul ,,Cebotari„, cuprinzând câteva compatrimente:
Scena Sărbătorii: pe care au evoluat formațiile folclorice, teatrele populare, soliștii vocaliști, instrumentiștii și dansatorii.
* Ateliere informative/interactive/de lucru: ansambluri vestimentare și elemente ale portului popular, decorul vestimentar regional, simbolurile portului, portul popular de sărbătoare/de lucru/de peste an; podoabe și accesorii tradiționale (mărgele, salbe, coronițe din flori vii). Meșterii ș-aui prezentat priceperea în lucrul manual, iar cei curioși au avut posibilitatea să învețe mai multe despre meșteșugurile tradiționale, măiestria în crearea de țesături unice, tehnici vechi de broderie, detaliile subtile ale broderiei și împletitului, participând la master-class-uri de țesut a brâielor, brodat; împletitul ciorapilor, confecționarea opincilor, căciulelor, împletitul pălăriilor din paie și rogoz; împletitul coronițelor ș.a.
* Expoziția de port popular: standuri/expoziții de port popular: cusături vechi și țesături tradiționale; ie, catrință, fotă, fustă, pestelcă, cămășă, ițari, brâie/chimire, bondiță, cojoc, suman, ciorapi de lână, năframă, șal, bariz, tulpan, căciuli/cușme de cârlan (țuguiată/moțată/țurcănească, mocănească; neagră, brumărie), pălării (de paie, pe pâslă, de fetru), opinci, ciubote și alte piese vestimentare tradiționale.
* Expoziție gastronomică cu vânzări ,,Bucatele bunicii”: mâncăruri și preparate culinare tradiționale (sarmale, mămăliga, cârnații de casă, plăcinte, saralii, turte dulci etc.).
* Copiii au avut parte de distracții, de la jocurile tradiționale până la cele practicate în ziua de azi.
În fiecare cusătură a costumelor tradiționale, în fiecare melodie străveche și în fiecare dans s-a simțit vie flacăra tradițiilor noastre. Trecutul și prezentul s-au întâlnit într-o armonie de culori și sunete, iar fiecare pas în ziua de sărbătoare a fost oglindă a valorilor noastre comune.
Pe această cale, dorim să aducem mulțumiri tuturor care și-au adus aportul la organizarea și desfășurarea evenimentului ,,Portul Popular – mărtuie a identității”. În portul popular se împletesc tradiții și firul timpului cu istorii adânci…Tradițiile, valorile, identitatea noastră națională cu adevărat au fost venerate la nivelul cuvenit.
Sărbătoarea „Ziua Portului Popular” a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 194 din 19.11.2015, care se serbează anual în ultima zi de duminică a lunii iunie. Mai multe secvențe de la eveniment vedeți accesând: https://www.facebook.com/share/p/CqQ4Q5di1q18emBv/?mibextid=oFDknk