O viață activă este o viață sănătoasă, iar sportul este ”un medicament ieftin” la îndemâna oricui. Orice tip de activitate fizică ne ajută să trăim o viață mai liniștită și în unele cazuri chiar ne poate prelungi durata vieții. Cu toate că mulți sunt conștienți de aceste beneficii reale ale sportului numărul celor ce decid să practice activități fizice în mod regulat nu este unul foarte mare. Școlile sportive sunt cele mai efective instituții care oferă copiilor antrenamente în diferite secții.
Școala Sportivă din Ștefan Vodă care activează de la 27 august 1966 și se baza pe proba de atletism și gimnastică ritmică, în prezent cuprinde așa probe ca luptă națională ,,trânta”, lupte libere, lupte greco-romane, judo, sambo, caiac – canoe, șah, dame, volei, tenis de masă, fotbal, baschet, handbal, care se practică atât în Școala Sportivă din Ștefan Vodă cât și in filialele acesteia din raion.
Din 2005 și până in prezent directorul Școlii sportive este Grigore Vorfolomei, arbitrul de talie națională, fiind o persoană puternică, cu un spirit organizațional de invidiat, care promovează dezvoltarea sportului și sporirea performanței în competițiile naționale.
Succesele discipolilor se datoreaza dascălilor (antrenorilor), care depun efort de a identifica și de a promova talentele micilor sportivi. În localitățile raionului activează așa secții ca:
- lupte libere (antrenor Efim Vremere, s.Talmaza; Dorobăț Veaceslav, s.Crocmaz; Țurcan Ruslan, s.Căplani)
- lupte greco-romane (antrenor Vladimir Culacli, s.Ermoclia; Batâr Alexandru, or.Ștefan Vodă)
- handbal (antrenor Voloh Ion, s.Palanca)
- fotbal (antrenor Vitan Victor, Vitan Siliviu s. Olănești; Zagoreț Oleg, s.Răscăieți; Fulga Oleg, s.Cioburciu; Negrescu Mihai, s.Copceac; Palancean Serghei, Palancean Ghenadie; or.Ștefan Vodă)
- volei (antrenor Iuraș Victor, or.Ștefan Vodă; Ciumac Vasile, Cioban Mihail, s. Slabozia; Cotorobai Serghei, s.Căplani)
- tenis de masă (antrenor Negru Oleg, s.Căplani)
- judo (antrenor Becciu Gheorghe, or.Ștefan Vodă )
Îndemnăm tinerii să se implice activ în practicarea sportului, deoarece beneficiile lui sunt nenumărate. Unul din avantaje este că ei învață despre munca în echipă.
Sportul ne permite să socializăm. În orice tip de mișcare vom găsi șansa de a socializa și de ce nu, de a crea legături cu alte persoane. Se știe deja că fotbalul, handbalul, baschetul, voleiul și nu numai, sunt sporturi de echipă. Asta implică din start, socializarea.
,,Lumea aceasta este o mare sală de sport ,în care noi venim pentru a deveni puternici” (S.Vivekananda.)
Tatiana Scutelnic, specialistă superioară DCTST .