Zi sfântă pentru toţi care simt româneşte la Chateau Purcari

1 Decembrie este ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor.

Ziua Națională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane de flori, se oficealizează slujbe specifice, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

Pe lângă acestea, Ziua Națională a României este marcată și ca o sărbătoare culinară care vine ca o deschidere a perioadei de Sărbători de Iarnă. Astfel, mulți români sărbătoresc pe 1 Decembrie cu un pahar cu vin, normal sau fiert, cu țuică fiartă, cu tradiționalii mici sau cu fasole cu ciolan.

În premieră la Chateau Purcari a fost organizată o frumoasă sărbătoare  cu mai multe surprize, oaspeți dragi, turiști, artiști și meșteri populari.

Sărbătoarea a demarat  cu inaugurarea bradului, Hora Unirii, chef, îmbrățișări, dialoguri și multă voie bună.

Invitații au achiziționat suvenire, decoruri mici artizanale confecționate manual de către meșterii populari din raionul Ștefan Vodă ce transpun cu măiestrie filozofia vieții, consecvența și originalitatea culturii tradiționale moldovenești, care au fost special invitați la această sărbătoare.

Turiștii au fost impresionați de lucrările expuse:

  • Ion Cojocaru din satul Răscăieți – feroneria;
  • Alexandru Ceban din satul Răscăieți – prelucrarea artistică a lemnului;
  • Ludmila Pisarenco din satul Olănești – țesut în fibre vegetale;
  • Maria Vartic din satul Slobozia – croșetă;
  • Tatiana Baidan din orașul Ștefan Vodă – broșe,croșetă.

Din partea DCTST mulțumim gazdei Chateau Purcari pentru invitație, meșterilor populari pentru prezență și receptivitate.

Această sărbătoare ne-a unit în cuget și spirit prin tradiții zi sfântă pentru toţi care simt româneşte, oriunde s-ar afla.

Snejana Dumitrașcu, specialistă principală DCTST

Pentru imagini foto accesați: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02ugEmmzwN7Rav4RejNPioEN8uumRqKEXH49TYU87ePp54PmvTeg7WgPrJmWCAisDl&id=100063118698802&mibextid=Nif5oz

Recommended Posts