PREVENIREA CAZURILOR DE ARDERE A VEGETAȚIEI USCATE

În ultima perioadă se manifestă o creştere semnificativă a cazurilor de ardere a vegetaţiei uscate, urmare a cărui fapt salvatorii și pompierii intervin pentru a lichida focarele de ardere. Focarele extinse de vegetaţie arsă pun în pericol suprafeţe impunătoare de terenuri şi în unele cazuri fiind favorizate de condiţiile climaterice, acestea se extind şi prezintă pericol pentru localităţi, gospodării, obiective şi fâşii forestiere.

În acest context, de către angajaţii Secţiei situaţii excepţionale Ștefan Vodă în comun cu administraţia publică locală se întreprind activităţi de minimalizare a riscului de ardere a vegetaţiei uscate.

Astfel, pe câmpurile cu vegetaţie uscată din extravilanele localităţilor care se află în adiacenţa pădurilor, terenurilor cu viţă-de-vie, din preajma fâşiilor de protecţie, se recomandă executarea delimitărilor prin fâşii de protecţie arate, având ca scop protejarea acestora de eventuale focare de aprindere a vegetaţiei uscate.

Asemenea activităţi au ca scop minimalizarea riscului de aprindere a vegetaţiei uscate şi respectiv protejarea mediului înconjurător, reducerea efectelor negative asupra fertilităţii solului şi asupra faunei şi florei la general.

În contextul preîntâmpinării incendiilor de vegetație IGSU atenționează oamenii să nu aprindă iarba, stufărișul și gunoiul menajer, întrucât în condiții de umiditate redusă și vânt aceste focare se pot răspândi cu repeziciune. Trebuie să fim conștienți că arderea vegetației uscate conduce la prejudicii majore, iar intervenția salvatorilor și pompierilor la eventuale focare de ardere a vegetației uscate, poate conduce la diminuarea timpului de răspuns la apelurile de urgență în vederea lichidării unor incendii în vederea prevenirii situațiilor de risc pentru cetățeni. În situații de risc persoanele sunt îndemnate să sune de urgență la Serviciul 112.

Șef al Serviciului prevenţie, al Secţiei situaţii excepţionale Ştefan Vodă,

căpitan al s/intern Alexandru VORONA

 

Recommended Posts