Meșter (ești)!

În cadrul  Zilei Artizanatului  din 16 noiembrie 2023, instituțiile de cultură din raion, de rând cu programele cultural-artistice  au  organizat și desfășurat  un șir de activități de promovare a meșteșugurilor și artizanatului.

Astfel, conducătorii centrelor de artizanat, meșterii populari din localitățile Palanca, Tudora, Căplani, Volintiri, Răscăieți, Talmaza, Slobozia,  Olănești, Ermoclia, Ștefan Vodă, Popeasca, Cioburciu, Carahasani, Copceac, Ștefănești, Purcari, au avut ocazia  în cadrul evenimentului  special, dedicat  artizanatului autentic, vorbim despre vernisajul expoziției temporare „Locul artizanatului în cultura populară”, să discute și să caute soluții pentru atragerea  tinerilor de partea tradiției prin crearea unor produse meșteșugărești inovative și atractive pentru publicul local, selectiv și capricios.

De asemenea, s-a propus nici mai mult, nici mai puțin cât să dezvoltăm o platformă virtuală organizată pe această temă, militând pentru evidențierea cât mai puternică a acestor valori; susținerea micilor meșteșugari în promovarea produselor proprii și conservarea și stimularea promovării mai largi a tradițiilor autohtone.

În orice sat a raionului te îndrepți, vei găsi urme ale trecutului și istorii bine păstrate, care pulsează de o viață autentică, de elemente ce relatează credința de odinioară.  Dacă, în urmă cu mii de ani, oamenii  meștereau, își creau obiecte din lut în care să își depoziteze hrana sau își ciopleau unelte din lemn, ulterior acestea au căpătat tot mai multe întrebuințări, devenind mai rafinate. Astfel, ele au ajuns să fie considerate obiecte de artă atât de creatorii lor, cât și de publicul larg.

Cele 15 centre de meșteșugărit artistic  din raion  sunt modele locale de afacere care vin să răspundă provocărilor cu care se confruntă localitățile. Pe de o parte produce sinergii între oportunități și necesități, iar pe de altă parte, contribuie la valorificarea potențialului cultural local, desfășurarea activităților generatoare de venit, scăderea ratei șomajului, reducerea nivelului de migrațiune și schimbul de experiență între generații. Pe lângă activitățile  din cursul anului, organizatorii instituțiilor de cultură au pregătit în această zi o serie de surprize  pentru toate vârstele. Cei mici au putut asista la o demonstrație de măiestrie în arta decorării vaselor pe roata olarului cu picior (Tudora)/alți vizitatori au  avut parte de masterclass-uri  cu activități păstrate din bătrâni precum confecționarea păpușilor din pănuși și trânta căciulilor (Talmaza, Slobozia, Cioburciu,Copceac)/ în alte sate a raionului vizitatorii au putut să descopere cum se realizează țolurile lucrate manual folosind războaiele, stativele tradiționale (Ermoclia, Olănești, Ștefănești, Carahasani)/articole lucrate în lemn și fier, croșetă, împletituri, podoabe bisericești, arta populară materializată și întruchipată în arhitectura fântânilor, izvoarelor, răstignirilor, caselor tradiționale, portul popular sunt expuse până la sfârșitul lunii noiembrie  prin expoziții de carte, expoziții de pictură, expoziții interactive în muzeele, bibliotecile publice din raion.

Evenimentul  la care au pășit pragul casei de cultură  practic tot satul , de la mic la mare , organizat de casa de cultură din Talmaza a fost o manifestare cu specific aparte  – vernisarea expoziției  „Semnificația artizanatului în cultură”, în colaborarea frumoasă , de această dată cu meșterul popular Ion Gurschi din satul Copanca, raionul Căușeni.  Acesta prelucrează buturugile copacilor, însuflețește orice ciot, orice tulpină „bubotită” sau deformată, cioplind  pe ele chipuri de țărani munciți și chinuiți de soartă. Pe o sculptură poți găsi mai multe personaje, unele mai vesele, altele mai triste și în același timp unice. La festivitate  a participat și conducerea  primăriei Talmaza, cu un mesaj de felicitare și apreciere la adresa  celor patru centre de artizanat artistic  din sat,mulțumind meșterului popular ION Gurschi pentru posibilitatea  de a educa și îndruma tânăra generație de a face  lucruri  frumoase, pasiunea meșterului neobosit ne-a motivat și mai mult să contactăm cu  natura.

Direcția cultură, tineret, sport și turism  aduce mulțumiri   meșterilor de valoare, care primii au fost la întemeierea centrelor de artizanat,

  • Galina Marinescu  din satul Carahasani (confecționarea costumelor populare);
  • Pavel Țăranu din satul Cioburciu (împletitul în lozie / stuf); 
  • Anton Port    din satul Popeasca  (cioplitul în lemn). 

Mulțumim administrațiilor publice locale de nivelul I și II pentru faptul că  susțin meșterii, ca în timp, să nu dispară varietatea de meserii care au fost cunoscute de omenire.

Valentina Uța, șefa DCTST

Imaginile foto pot fi vizualizate accesând: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02r4cfJnrYd3GSywh8ZERtuy4njKeTfq7YdvCViE55iZfMWHaUGdkybQRzrgWL6sNjl&id=100063118698802&mibextid=Nif5oz

 

Recommended Posts