Blog Noutăți

Mesaj de felicitare

Nicolae MOLOZEA,

preşedintele raionului

Astăzi vreau să transmit un mesaj oarecum deosebit şi nu doar pe motiv că este prima dată când am marea plăcere şi onoare să felicit în calitate de preşedinte al raionului femeile de pe această palmă de pământ care poartă numele lui Ştefan-Vodă cu prilejul Zilei de 8 martie. Faptul că în calendarul popoarelor întregii lumi există această frumoasă şi distinctă sărbătoare – Ziua Internaţională a Femeii – este o confirmare a rolului absolut deosebit al femeii în viaţa umanităţii. Mai mult decât atât, consider că bărbaţii au făcut unul din cei mai înţelepţi paşi atunci când au promovat şi au susţinut ideea ca să fie o sărbătoare specială în cinstea Femeii.

Acum mă aflu în faţa unei dileme: din care calitate să mă adresez în primul rând – din cea de preşedinte de raion sau cea de bărbat? Totuşi cred că mai corect ar fi să vorbesc la început ca purtător al unei funcţii de stat. Pentru că anume din această calitate şi adresez acest mesaj pentru femeile raionului. Sunt băştinaş al acestui raion, am fost în repetate rânduri consilier raional, iar acum mi s-a oferit marea onoare de a fi conducător al acestui raion, aşa că, vă asigur, deja cunosc foarte multe femei destoinice de la noi care sunt mândria noastră. Vreau să vă spun că şi economia, şi sfera socială a raionului se ţine în mare parte pe umerii, intelectul, pe conştiinciozitatea în îndeplinirea funcţiilor sale de serviciu anume de către femei. În anii de şcoală ne dau lumină, carte în marea lor majoritate învăţătoarele şi profesoarele. În medicină numărul femeilor este indiscutabil mai mare. În instituţiile de stat, în sfera bugetară etc. tot ele, femeile, au pondere mai mare.

În mod aparte vreau să mă refer la femeile de la ţară – la simplele muncitoare care duc greul în cea mai grea ramură – agricultura. Dar mai au aceste femei şi altceva, ceea ce nu are preţ – ele sunt mamele, ele au crescut marea majoritate a miniştrilor de azi, a oamenilor de ştiinţă, ale inginerilor, pedagogilor, medicilor etc. De acolo am pornit şi nu trebuie să uităm asta niciodată. Tot ele sunt şi mamele acelor femei de la noi care sunt conducători şi specialişti de rang raional şi se isprăvesc foarte bine cu atribuţiile lor. Vreau chiar să menţionez că voi susţine pe toate căile promovarea femeilor competente în cele mai înalte funcţii din raion.

Altfel fiind spus, viaţa raionului nostru, realizările pe care le înregistrăm ar fi fost imposibile fără contribuţia femeilor. Şi asta nu este o expresie de sărbătoare, ci o apreciere justă, obiectivă a rolului foarte important ce le-a revenit la modul real femeilor raionului nostru. Şi eu nu ştiu dacă există cuvinte care ar putea exprima sincera şi nemărginita noastră recunoştinţă pentru tot ce fac ele cu atâta competenţă şi conştiinciozitate.

În aspect personal aş vrea să remarc doar că am avut şi eu, fireşte, o mamă, o bunică, care, cu regret, nu mai sunt în viaţă, dar pe care atâta timp cât voi exista am să le port cu căldură în memorie, am soţie, două nurori – Cristina şi Nadejda – pe care le iubesc şi le respect şi la care ţin foarte mult.

Ştiu, dragele noastre femei – mame, bunici, soţii, fiice, nurori etc. – că noi, bărbaţii, am fost şi vom rămâne, probabil, în plan sentimental mari datornici faţă de dumneavoastră. Şi mai ştiu că tot voi sunteţi acelea care ne iertaţi aceste datorii. Însă astăzi, în zi de deosebită sărbătoare, primiţi caldele noastre felicitări cu acest minunat prilej, urări de sănătate, prosperare, bucurii şi soare ce nu asfinţeşte în inimile voastre!

Plecăciune adâncă ţie, Femeie!