Ziua Mondială a Solului este sărbătorită în fiecare an pe 5 decembrie ca o modalitate de a atrage atenţia asupra importanţei solului sănătos şi de a pleda pentru gestionarea durabilă a resurselor solului. Acestă zi este din ce în ce mai cunoscută şi mai înţeleasă de oameni din înteraga lume. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi alte organizaţii internaţionale desfăşoară companii de sensibilizare pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei solului.
Ziua mondială a solului este o platformă globală unică care nu numai că celebrează solurile, ci împuterniceşte şi implică cetăţenii din întreaga lume pentru a îmbunătăţi sănătatea solului.
În unele instituţii culturale din raion ca Palanca, Răscăieţii Noi, Tudora, Slobozia s-au organizat şi desfăşurat flashmoburi, lecţii, voluntariat, expoziţii cu caracter de sensibilizare şi conştientizare asupra importanţei solului.
“Sunt foarte bolnav. Mă ameninţă din ce în ce mai multe pericole. Mi se risipesc bogăţiile. Îmi mor animalele. Îmi dispar plantele. Oamenii se îmbolnăvesc sau suferă de foame. Stratul de aer care mă apără de razele puternice a Soarelui se subţiază. Mă acoperă gunoaiele. Este atât de murdar în fur! Ajutaţi-mă!„
Pământule rodnic, pământule sfânt,
Tu care mi-ești leagăn, cămin și mormânt,
Ridică spre focul aceleași stele
Credințele tale, credințele mele.
Evlavie ție, pământule bun!
În sânul tău doarme trecutul străbun
Păstrând, pietre scumpe din vremile-acele,
Comorile tale, comorile mele. (Cântecul Pământului, de Nichifor Crainic)
Paiu Anişoara, specialist superioară DCTST