Campania de informare a femeilor

Platforma deputatelor sa alăturat Campaniei naționale de prevenire a cancerului de col uterin.
Astfel, la 19 februarie 2024, deputatele Ersilia Qatrawi și Ana Oglindă, au discutat cu un grup de doamne din cadrul Consiliului raional, consiliere, primărițe, profesoare despre importanța prevenirii la timp a cancerului de col uterin.


Doamnelor prezente li s-a adus la cunoștință statistica tristă de imbolnavire, au fost informate asupra factorilor de risc și simptomelor colului uterin.
Inițiativa încurajează femeile să își gestioneze sănătatea reproductivă, efectuând, o dată în trei ani, sau conform recomandărilor medicului de familie, testul Babes-Papanicolau. Acesta joacă un rol important la depistarea timpurie a celulelor anormale, care ar putea evolua către cancerul de col uterin.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 ani pot efectua testul în 23 de localități ai raionului Ștefan Vodă.
Totodată, s-a atenționat și asupra necesității vaccinări copiilor (fete/băieți) împotriva Virusului Herpes Uman, care provoacă maladia.
Asupra problemei discutate s-au exprimat Ersilia Qatrawi, deputată în Parlamentul RM, Olga Luchian, președinta raionului și Mariana Haret, șefa IMSP Centrul de Sănătate Ștefan Vodă.


Merită de menționat că a avut loc o discuție constructivă, cu multe întrebari și răspunsuri.
Precum s-au exprimat organizatorii, speram ca informația primită sa fie un imbold pentru sporirea numarului de persoane testate citologic și copii vaccinați.

 

Recommended Posts