Un focar de gripă aviară depistat în s.Olănești

La data de 04 ianuarie 2024 a fost convocată de urgență Comisia raională pentru situații excepționale. Motivul convocării l-a servit depistarea cazului de gripă aviară în s.Olănești. Specialiștii în domeniu au informat că gripa aviară este o boală cauzată de virusul gripal H5N1, care afectează în principal păsările. În context, roprietarii de păsări sunt solicitați să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibilele contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării. În cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice, să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale. 

Urmare discuțiilor, membrii Comisiei, în scopul minimalizării riscului pătrunderii gripei aviare în efectivul de păsări domestice din exploatații non-profesionale și comerciale, au aprobat un șir de acțiuni, inclusiv planul măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspîndirii influienței aviare pe teritoriul raionului Ștefan Vodă (se anexează).

Menționăm că, gripa aviară afectează în special părăsile, însă poate afecta și oamenii. Dacă credeți că aveții simptome sau ați fost expus la păsări bolnave, este important să consultați imediat un medic pentru evaluare și diagnostic. Simptomele pot include febră mare, tuse, dificultăți de respirație și alte semne gripale severe.

DECIZIA-CSE-STEFAN-VODA-din-04.01.2024

Dispozitia 2.2 din 06.01.2024″

PLANUL-MASURILOR-PENTRU-PREVENIREA-SI-COMBATEREA-GRIPEI-AVIARE-H5N1.pdf” title=”PLANUL MĂSURILOR PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA GRIPEI AVIARE H5N1″

 

Recommended Posts