Start proiectului ,,Wisla-Nistru-Prut parteneriate a autorităților locale și intersectoriale pentru siguranța și sprijinirea serviciilor de salvare care operează pe râurile mari”

La data de 19 decembrie 2023, în incinta sediului Centrului Republican de instruire al IGSU din s.Răzeni (r-ul Ialoveni), a avut loc conferința de lansare a proiectului moldo-polonez ,,Wisla-Nistru-Prut parteneriate a autorităților locale și intersectoriale pentru siguranța și sprijinirea serviciilor de salvare care operează pe râurile mari„, în care raioanele Ștefan Vodă și Glodeni, în special Secțiile pentru situații excepționale sunt partenerii-beneficiari.

La eveniment au participat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentanții Secțiilor pentru situații excepționale din cele două raioane, președinta raionului Ștefan Vodă, Olga Luchian și vicepreședintele raionului Glodeni, Ion Cojocari și partenerii din Polonia.

În cadrul Conferinței au fost puse în discuție aspectele privind implementarea și realizarea proiectului, obiectivele colaborării și a schimbului de experiență între Republica Moldova și Polonia în domeniul prevenirii incidentelor pe apă, inclusiv în realizarea misiunilor de salvare a persoanelor din medii acvatice.

Proiectul prevede achiziționarea unor echipamente specializate necesare în realizarea misiunilor de salvare a persoanelor din fântâni și alte spații greu accesibile, ceea ce va favoriza acționarea promptă și reducerea timpul de răspuns în situații excepționale. 

În vederea eficientizării calității misiunilor de salvare a oamenilor din râuri și bazine acvatice în cadrul programului, subdiviziunile IGSU urmează să beneficieze de echipament de instruire și intervenții pe apă: bărci cu motor, manechine de instruire în prim ajutor, termovizoare și costume pentru scafandrieri. Bunurile achiziționate urmează să fie utilizate de angajații Secțiilor pentru situații excepționale pentru realizarea misiunilor în zona râurilor Nistru și Prut.

Proiectului ,,Wisla-Nistru-Prut parteneriate a autorităților locale și intersectoriale pentru siguranța și sprijinirea serviciilor de salvare care operează pe râurile maria fost inițiat de municipalitatea Zawichost, Polonia prin intermediul ONG Development Policy Fundation și finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe polonez.

Președintele raionului, Olga Luchian a ținut să mulțumească partenerilor pentru deschidere, totodată exprimând speranța că lansarea proiectului dat este doar primul pas într-o colaborare mult mai strânsă și de durată între raionului Ștefan Vodă și comunitățile reprezentate sub aspect social, economic și cultural.

 

Recommended Posts