Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor este celebrată pe 15 iulie în fiecare an și este dedicată recunoașterii și promovării importanței competențelor și abilităților tinerilor în societatea contemporană.
Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor (World Youth Skills Day) a fost instituită de către Adunarea general a ONU, prin rezoluția 69/145 din 2014, pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la importanța strategică a investiției în dotarea tinerilor cu competențe necesare pentru angajare, muncă decentă și antreprenoriat.
Principalele aspecte și obiective ale Zilei Mondiale a Competențelor Tinerilor includ:
- Promovarea educației și formării: Încurajarea accesului tinerilor la educație de calitate și la formare profesională, pentru a dezvolta competențe relevante pentru piața muncii și pentru viața personală.
- Îmbunătățirea angajabilității: Dezvoltarea competențelor tinerilor pentru a spori șansele lor de a obține un loc de muncă și de a se adapta cerințelor unei piețe de muncă în continuă schimbare.
- Incluziunea socială și egalitatea de șanse: Promovarea accesului echitabil la oportunități de dezvoltare a competențelor pentru toți tinerii, indiferent de originea lor socială, etnică sau economică.
- Inovare și antreprenoriat: Susținerea tinerilor în dezvoltarea spiritului antreprenorial și a abilităților de inovare, pentru a contribui la progresul economic și social.
Reieșind din cele patru aspecte enumerate, în raionul Ștefan Vodă educarea și formarea tinerilor este asigurată de cele 19 gimnazii cu 4 filiale, 2 licee. Învățământul extrașcolar este asigurat în cadrul celor 2 Școli de Artă (,,Maria Bieșu” din or.Ștefan Vodă cu 8 filiale și s.Olănești cu 2 filiale), Școala Sportivă, Centrul de Creație. Școala Profesională din centrul raional pregătește cadre la 7 specialități. Accesul tinerilor la studii nu este doar o problemă de a oferi posibilitatea de a învăța, ci și de a asigura că toți tinerii au șansa reală de a accesa și de a beneficia de o educație care să le permită să-și atingă potențialul maxim și să contribuie activ la societate.
Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ștefan Vodă facilitează integrarea tinerilor pe piața muncii prin diverse programe, servicii și initiative, oferind tinerilor consiliere și orientare în alegerea carierei, în funcție de interesele și aptitudinile lor, facilitând accesul tinerilor la programe de formare și cursuri specializate care le pot îmbunătăți competențele și abilitățile necesare pentru a obține un loc de muncă sau pentru a avansa în carieră. Colaborând cu alte instituții și organizații din sectorul public și privat, Direcția exercită rolul de intermediari între tineri și potențiali angajatori, facilitând procesul de recrutare și selecție. Totodată, specialiștii Direcției urmăresc și evaluează succesul integrării tinerilor pe piața muncii, oferind feedback și ajustând serviciile și programele lor în funcție de rezultate.
Angajarea tinerilor nu este doar despre găsirea unui loc de muncă, ci și despre promovarea incluziunii sociale și economice, încurajarea inovației și susținerea dezvoltării durabile a comunităților în ansamblu.
Instituția Publică ,,Incubatorul de Afaceri Ștefan Vodă” este entitatea dedicată sprijinirii și dezvoltării start-up-urilor și a micilor întreprinderi în fazele lor incipiente de dezvoltare, inclusiv pentru tineri. Instituția oferă un mediu propice pentru creșterea și succesul în afaceri, furnizând resurse, suport și expertiză în diverse domenii, organizează conferințe, seminare, ateliere de lucru și alte activități educaționale și informative, menite să sporească conștientizarea și să ofere platforme pentru schimbul de idei și experiențe în dezvoltarea competențelor tinerilor în domeniul antreprenorial, totodată oferind și oportunități de finanțare.
Asociațiile Obștești sunt entitățile societății civile, constituite din tineri și pentru tineri, care își propun să dezvolte și să promoveze inițiative în diverse domenii ale vieții sociale, culturale, educaționale sau ecologice. Dintre cele mai active în raion sunt AO de Dezvoltare Durabilă ,,Generația Pro”; AO ,,Renașterea”; Echipa de voluntari OameniiV. Acestea având rolul vital în dezvoltarea și înțelegerea tinerilor cu privire la responsabilitățile și posibilitățile lor în societate, contribuind la formarea unei generații active, responsabile și solidare.
Nu în ultimul rând. Conducerea raionului și Consiliul raional Ștefan Vodă, sunt instituțiile care manifestă o preocupare deosebită față de problemele și interesele tineretului. Astfel, programul de activitate înscrie o serie de acțiuni cu implicarea nemijlocită a tineretului. Împreună cu partenerii din educație, cultură, afaceri și societatea civilă, lucrăm pentru a oferi programe și oportunități care să încurajeze învățarea continuă și dezvoltarea personală a fiecărui tânăr din raion. Întrunirile periodice cu tinerii din raion, precum și activitățile desfășurate în colaborare cu autoritățile publice locale de ambele niveluri, subdiviziunile Consiliului raional, serviciile desconcentrate din raion și instituțiile publice, asigură oportunități esențiale pentru dezvoltarea comunității și pentru implicarea tinerilor în problemele locale și naționale. Aceste întâlniri și activități facilitează schimbul de idei și opinii între tineri și autorități locale, promovând astfel o mai bună înțelegere a nevoilor și preocupărilor acestora. De asemenea, ele pot contribui la formarea abilităților de leadership și de comunicare ale tinerilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a deveni cetățeni activi și responsabili în comunitatea lor.
În concluzie, Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor reprezintă un moment important pentru a sublinia importanța investiției în tineret și în dezvoltarea abilităților acestora, pentru a le asigura un viitor mai promițător și mai echitabil în societatea modernă. Într-o lume în continuă schimbare, tinerii noștri trebuie să fie pregătiți nu doar cu cunoștințe teoretice, ci și cu abilități practice și competențe interpersonale. Aceste competențe nu numai că le facilitează accesul pe piața muncii, dar le oferă și instrumentele necesare pentru a deveni cetățeni activi și responsabili în comunitățile noastre.