Noutăți

Mesaj de felicitare

În fiecare an 8 Martie, pe noi care ne considerăm bărbaţi, ne impune la un supraefort. Pentru că vrem de Ziua Internaţională a Femeii să fim deosebiţi: deosebit de drăgăstoși faţă de femeile noastre iubite, deosebit de recunoscători şi pioşi faţă de mamele noastre, deosebiţi de mândri şi de gingaşi vizavi de surorile, verişoarele, cumnatele sau alte femei dragi sufletului nostru. De aceea alegem pentru acea zi câte un cadou, fiecare în măsura posibilităţilor sale, căci ele, din păcate, sunt diferite, dar la sigur că toţi ne străduim să găsim cele mai frumoase şi mai încărcate de duioşie cuvinte pe 8 Martie.

Chiar de sunt prins în viaţa raionului la un nivel destul de înalt deja de mai mult timp, tot mai des mă surprind asupra gândului că trebuie să ridic tot mai sus gradul de apreciere a rolului femeilor în viaţa comunităţii noastre raionale. De acest lucru m-am convins încă o dată chiar recent în cadrul unei activităţi tradiţionale pe care o desfăşurăm anual la nivel de raion. Este vorba despre adunările de bilanţ ale activităţii depuse în anul 2016 de către instituţiile şi structurile de la noi. Am participat la toate adunările din structurile Consiliului raional şi la absoluta majoritate a celor descentralizate în teritoriu.

Şi primul lucru, care se vede cu ochiul liber doar uitându-te la prezenţa la aceste  adunări, este numărul şi rolul covârşitor al femeilor în activitatea acestor instituţii. În învăţământ, în medicină, în asistenţa socială, în cultură, în administraţia publică, dar şi în destul de multe colective din agricultură factorul determinator, prima scripcă sunt femeile. Ne-au mai rămas inspectoratul de poliţie, direcţia regională „Est” a Poliţiei de Frontieră, secţia situaţii excepţionale – instituţii preponderent bărbăteşti, dar şi acolo rolul femeilor este în creştere vizibilă. De fapt, prin acest exemplu aş vrea să declar un lucru simplu şi evident: că noi, bărbaţii, înţelegem, apreciem la ajusta valoare şi vă suntem profund recunoscători, stimate doamne, pentru volumul de lucru şi responsabilitate enormă pe care Domniile voastre le-aţi pus pe umerii şi cunoştinţa d-voastră. Este greu să găseşti cuvinte care ar exprima în toată plinătatea recunoştinţa pe care v-o purtăm pentru asta.

Nu vreau să se creeze impresia că apreciez femeile doar pentru munca lor. Categoric nu! Sunt şi eu născut de o mamă, pe care am s-o iubesc toată viaţa, am doi băieţi pe care mi i-a adus pe lume soţia, iar băieţii la rândul lor, mi-au adus nurori, pe care le iubesc pentru că am cunoscut această minunată ipostază – de a fi bunel. Am o sumedenie de rude, cunoştinţe bune, colege de lucru, care sunt femei extraordinare, pe care le preţuiesc şi le admir cu toată sinceritatea.

Toţi înţeleg perfect: lumea asta n-ar putea exista fără Femeie. Ar fi bine ca niciodată să nu uităm despre asta. Să-i arătăm Femeii dragostea şi recunoştinţa noastră bărbătească, aşa cum putem fiecare în parte, nu doar de 8 Martie, ci zilnic. Iar până vom însuşi cu toţii lecţia asta, primiţi, dragele şi scumpele noastre, din partea mea, a Consiliului raional şi conducerii raionului, cele mai călduroase felicitări, urări de bine, sănătate, fericire în plan personal şi frumuseţe netrecătoare cu prilejul celei mai tandre sărbători din an – Ziua Femeii!

Nicolae MOLOZEA,

preşedintele raionului