Comunicate

Pericolul munițiilor neexplodate

Muniţiile neexplodate din timpul războaielor sau conflictelor militare reprezintă pericol real pentru populaţie. În perioada anilor 1992-2015, în Republica Moldova au decedat 21 de persoane, iar alte 26 au fost rănite, după explozia diferitor muniţii. Printre victime s-au numărat şi 10 copii, dintre care 7 au decedat.

De asemenea, în perioada amintită, echipele de deminare ale Armatei Naţionale au distrus peste 20 mii de obiecte explozive. Potrivit Serviciului Geniu al Armatei Naţionale, majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole, iar atingerea acestora cu mâna sau cu alte obiecte este interzisă. Cetăţenii trebuie să cunoască faptul că este interzisă lovirea, mişcarea sau demontarea muniţiilor găsite în pământ ori la suprafaţă, aprinderea rugurilor în apropiere de până la 100 m, lăsarea fără supraveghere până la sosire. În zonele în care există, sau se presupune că există, muniţii neexplodate, sunt interzise: accesul persoanelor şi, în special, al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

În asemenea situaţii, cetăţenii sunt obligaţi:

  1. a) să anunţe imediat:
  2. autorităţile locale;
  3. poliţia: tel. 902, 0-242-2-29-80
  4. serviciul situaţii excepţionale: tel. 0-242-2-28-32
  5. centrul militar teritorial (secţia administrativ-militară): tel. 0-242-2-44-44
  1. b) să asigure protejarea locului depistării obuzului sau obiectului suspect.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să explodeze este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personalul specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Secţia administrativ-militară Ştefan Vodă