Rezultatele bunelor relații asumate oficial prin Protocolul de cooperare și înfrățire între raionul Ștefan Vodă (Republica Moldova) și Județul Dâmbovița (România), pentru raionul nostru sunt evidente.
Consiliul Județean Dâmbovița a contribuit la implementarea proiectului valoros și foarte important pentru sistemul educațional din raionul Ştefan Vodă, îmbunătățind considerabil condițiile de muncă pentru colectivul profesoral, și cele de studii pentru elevi, prin finanțarea proiectului de reparație capitală și dotare a liceului teoretic ,,Ștefan Vodă,, din oraș.
În cadrul programului comun, lansat în anul 2013, în fiecare vară (cu excepția anilor de pandemie) are loc schimbul de grupuri de elevi în tabere de odihnă din cele două unități administrative-teritoriale.
În același context al bunelor relații asumate, la invitația președintelui Consiliului județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, în perioada 30 mai – 04 iunie curent, președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim însoțit de vicepreședintele, Vladimir Baligari și funcționarii Aliona Muntean, șefa direcției administrație publică; Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism; Lia Banari, șefa serviciului protocol și relații cu publicul; Maia Roșca, arhitecta-șefă, au participat la evenimentele organizate în cadrul Zilelor Județului Târgoviște, prilejuite de aniversarea a 511 ani de la atestarea documentară.
Oaspeții alături de dâmbovițeni, timp de cinci zile au participat la o serie de evenimente artistice, culturale și sportive, târguri tradiționale și meșteșugărești s-au desfășurat în vechea Cetate de Scaun, dar și în întreg județul, prin care au fost aduse în atenția publicului valorile umane și spirituale dâmbovițene.
„Zilele Județului Dâmbovița fiind, în același timp, încă un mod prin care promovăm imaginea unui loc în care s-au scris pagini importante ale istoriei naționale”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, inițiatorul evenimentului.
În deschiderea Zilelor județene, delegația din raionul Ștefan Vodă a participat la ședința extraordinară a Consiliului Județean Dâmbovița. Ședința a avut loc la Palatul Brâncovenesc, Potlogi, la care au fost prezenți: Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, senatorul Titus Corlățean, deputatul Radu Popa, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, Florin Bănică, părintele vicar eparhial Ionuț Ghibanu, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița, Valentin Calcan, foștii președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița, primari din zonă; președinții de raion din Republica Moldova, Nicolae Gorban (Căușeni) și Mihail Silistraru (Ialoveni) .
În cadrul ședinței consilierii județeni în unanimitate au decis de a-i acorda ???????? ???????? ??????????? ?????? ???????? ????? ?????? ?? „????̆?̦??? ?? ?????? ?? ?????̦???? ??̂??????̦?”.
,,…Prin decernarea acestui titlu, administrația județeană recunoaște bogata carieră profesională și academică a domnului Leonardo Badea, parcursul domniei sale fiind strâns legat de Universitatea ,,Valahia” din Târgoviște (Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița).
Un alt eveniment de anvergură s-a desfășurat la Cinematograful ,,Independența” (mun.Târgoviște) – Gala de Excelență a județului Dâmbovița, unde au fost premiate personalitățile merituoase care au marcat evoluția județului Dâmbovița, au contribuit la crearea și promovarea imaginii județului în toate domeniile de activitate.
Programul vast al Zilelor Județului Dâmbovița, a inclus mai multe evenimente, cum ar fi: ,,Rânduiala ospețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principilor fanarioți” de la Palatul Brâncovenesc, Potlogi, unde pentru câteva ore a fost reînviată atmosfera din vremea domnitorilor fanarioți, începând de la mâncărurile gătie în bucătăriile palatelor până la muzica ascultată pe durata ospețelor, artiștii trupei Trei parale interpretând unele din cele mai frumoase cântece din secolele XVII și XVIII. A avut loc redeschiderea Muzeului Scriitorilor, unde se regăsesc lucrările celor mai reprezentantivi autori ai „Școlii de la Târgoviște” și ai „Societății Scriitorilor Târgovișteni”. Vernisaj al elevilor Școlii Populare de Artă ”Octav Enigărescu” la Galeria Framing Art din Târgoviște, unde 62 de pictori cu vârsta între 6 și 70 ani și-au expus cele mai frumoase lucrări. În comuna Cobia s-a inaugurat căminul cultural, unde a evoluat maestrul Gheorghe Zamfir. S-au desfășurat competiții sportive (fotbal, tenis și tenis cu piciorul); maratonul de povești pentru copii; salonul de grafică și desen; Gala K1„Confruntarea titanilor 2023”; retroparada automobilelor de epocă și alte evenimente. Zilnic, la Curtea Domnească s-au desfășurat spectacole artistice. Pe scena de sub Turnul Chindiei au evoluat: Teatrul de revistă „Constantin Tănase”, Smiley și Andra, Trooper și Ștefan Bănică Jr, FUEGO și Orchestra Populară Chindia.
Programul delegației noastre a inclus întâlniri și schimb de experiență cu funcționarii Consiliului Județean Dâmbovița, vizitarea muzeelor și a mănăstirii Dealu.
Liderul delegației, Vasile Maxim, președintele raionului, a apreciat deschiderea în consolidarea relațiilolor din partea Consiliului Județean Dâmbovița în persoana președintelui, Corneliu Ștefan, cu care pe parcusul vizitei a avut mai multe discuții în perspectiva derulării unor proiecte economice și cultural–educaționale comune.
Lia Banari, șefa serviciu protocol și relații cu publicul