Turneu Republican la lupte în memoria sportivului și antrenorului emerit al Republicii Moldova, Efim Batîr, ajuns la cea de-a XI-a ediție

Sâmbătă, 16 septembrie  2023, raionul Ștefan Vodă a fost gazda unui grandios Turneu Republican la lupte, eveniment organizat în fiecare an în memoria sportivului și antrenorului emerit al Republicii Moldova Efim Batîr, care a contribuit cu pricepere, dăruire și pasiune la formarea a numeroase generații de tineri luptători. Ediția curentă (a XI-a) s-a desfășurat sub egida Președintelui raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, susținut și finanțat de Consiliul raional. Importanța evenimentului a fost marcată de prezența conducerii raionului Ștefan Vodă în persoana dlui Vasile Maxim, a vicepreședinților dii Vladimir Baligari și Valentina Barbei, a soției, dna Elena Batâr și rudelor dlui Efim Batîr, consilierilor raionali, părinți susținători și copii dornici, care practică acest gen de sport – lupta. Merită de menționat că, am observat spectatori-suporteri veniți nu doar din raionului Ștefan Vodă, dar și din raioanele vecine.

Pe lângă echipa sportivă din raionul Ștefan Vodă și-au anunțat prezența 19 echipe din localitățile țării, cu antrenarea a peste 300 de sportivi, care au luptat în trei categorii: judo, lupte greco-romane și lupte libere. După mesajele de salut ale președintelui raionului, dl Vasile Maxim și al dlui Zaharia Cecal, antrenorul emerit al Republicii Moldova (or.Bender), pe parscursul întregii zile un s-a produs un adevărat spectacol al forței și bărbăției în diferite categorii de greutate, urmărit de publicul spectator și jurizați cu maximă obiectivitate de antrenorii prezenți la eveniment. Sportivii învingători au fost decernați cu diplome, medalii și maiouri.

       

La Ștefan Vodă tinerii calcă pe urmele înaintașului Efim Batâr în ce privește performanțele sportive, pentru că a fost un adevărat reper în sportul național, fiind mai mult ”Părintele” luptătorilor de judo pe aceste meleaguri. Ne mindrim cu rezultatele pământenilor noștri printre care Guțu Alexandrin, originar din s.Ermoclia – campion European ,,Mondial și Campion Olimpic la lupte greco-romane. În aceste zile Alexandrin luptă la Belgrad (Serbia) la Campionatul lumii. Îi dorim succese mari pe covorul de luptă și calificare la Jocurile Olimpice din Paris. Un alt nume sonor, Vlad Erhan – elevul liceului sportiv din or.Chisinau originar din s.Talmaza, discipolul antrenorului emerit Efim Vremere, medaliat cu bronz la Campionatul  Mondial de lupte libere pe plajă, care s-a desfășurat recent în or. Constanța (România).

Noi cei de la Ștefan Vodă ne declarăm mulțumiți de felul în care a decurs competiția. Bravo tuturor participanților și antrenorilor pentru prestația și tăria de caracter de care au dat dovadă. Le mulțumim atât organizatorilor, cât și participanților pentru entuziasmul nesecat și pentru demnitatea cu care promovează acest gen de sport atât de dificil și atât de frumos – lupta.

Tatiana Scutelnic, specialistă superioară DCTST

 

Recommended Posts