Noutăți

Ziua Mondială a Pneumoniei – 12 noiembrie 2020

Ziua Mondială a Pneumoniei, marcată anual la 12 noiembrie, este la cea de-a 11-a ediție și are loc în perioada pandemiei globale de COVID-19, fapt ce a cauzat o creștere dramatică a decesele condiționate de pneumonie. Înființată în anul 2009, Ziua Mondială a Pneumoniei are drept scop sensibilizarea opiniei publice despre pneumonie și pledează pentru intervenții la nivel mondial pentru:

  • prevenirea și tratarea eficientă a acestei boli mortale;
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la pneumonie;
  • generarea de acțiuni, inclusiv investiții continue ale donatorilor pentru a combate pneumonia.

Pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și copiilor, ce a luat viața a peste 2,5 milioane de oameni, inclusiv 672.000 de copii în anul 2019.

Pandemia de COVID-19 ar putea adăuga alte 1,9 milioane la numărul total de decese din acest an – fapt ce va contribui la creșterea numărului de decese cauzate de pneumonie cu peste 75%. Nici una dintre alte boli infecțioase nu provoacă așa povară a mortalității.

Deși vaccinurile și alte intervenții preventive diminuează din povara bolii, este încă nevoie de mult efort. Cei care trăiesc în comunități sărace  prezintă cel mai mare risc de pneumonie. Fiecare copil, indiferent de locul în care este născut, merită acces la vaccinuri și medicamente salvatoare de viață.

În Republica Moldova pneumonia constituie o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată cu indicatori destul de ridicați ai morbidității și mortalității, în deosebi la copii până la 5 ani.  Cu regret, din cauza pneumoniei au decedat 35 copii cu vârsta până la 1 an în 2018 și 36 copii în 2019. La copiii cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani avem o creștere a cazurilor de deces în cifre absolute – 49 copii în anul 2019, față de 45 în 2018. În total la copii de 0 – 17 ani în anul 2019 au decedat 52 copii, față de 55 în 2018.

Factori de risc

         In timp ce majoritatea copiilor sănătoși pot lupta împotriva infecției cu imunitatea lor naturală, copiii ale căror sisteme imunitare sunt compromise sunt la un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Sistemul imunitar al unui copil poate fi slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugari care nu sunt alăptați exclusiv la sân.

Bolile preexistente, cum ar fi infecțiile simptomatice ale virusului HIV și rujeolei, cresc, de asemenea, riscul unui copil de a contracta pneumonie.

De asemenea, factorii de mediu, precum: poluarea aerului din interior cauzată de gătit și încălzire cu combustibili din biomasă (cum ar fi lemn sau bălegar); traiul în case aglomerate, tabagismul părinților, sporesc sensibilitatea copilului la pneumonie

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?

Tratarea pneumoniei nu numai că are o influență emoțională puternică asupra familiei, dar poate provoca de asemenea dificultăți financiare grave pentru familii și comunități, contribuind la ciclul sărăciei. Costurile pot include facturile medicale, costurile nemedicale directe (de exemplu, transportul la o unitate de sănătate) și pierderea zilelor de muncă și a veniturilor pentru îngrijitorii medicali.

De aceea este esențial să promovăm un set de practici de sănătate – nu este suficientă o intervenție pentru a evita pneumonia, în special pentru copiii fără acces sigur la îngrijirea și tratamentul medical. Protecția prin alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață, o alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A, sunt de mare amploare, cu impact larg răspândit. Schimbările de comportament și educația, totuși, s-au dovedit dificile în comunitățile cu poveri mari și sărăcie. 

Alăptarea

Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar al copilului. Cercetările au arătat, că alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață poate duce la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei. 

Nutriție

Nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și alte boli. Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire și o durată mai mare a bolii. 

Imunizarea

Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice, datorită eficienței acestora în prevenirea bolilor și reducerea severității bolii și ca rezultat în prevenirea mortalității. Majoritatea dintre cele mai periculoase forme de pneumonii la copii pot fi prevenite prin vaccinare. 

Apa, sanitația și igiena

Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, diareii și a altor boli. În comunitățile cu risc sporit, în care au fost implementate programe de spălare a mâinilor cu săpun, numărul de cazuri de pneumonie la copiii sub 5 ani a fost redus la jumătate. Investiția în această simplă intervenție pentru copiii cei mai vulnerabili are potențialul impact esențial. 

Aer curat

Reducerea poluării aerului diminuează riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, care anual ucide aproximativ o jumătate de milion de copii sub 5 ani, provine din diferite surse, inclusiv fumatul și arderea carburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței. E posibilă reducerea pneumoniei severe doar prin utilizarea unor aparate de gătit îmbunătățite.

Accesul la îngrijire și tratament

Strategiile eficiente, integrate de management al cazurilor, asigură copiilor un diagnostic corect, adecvat și în timp util și respectiv –un tratament optim pentru pneumonie. Îmbunătățirea accesului la servicii și creșterea gradului de conștientizare și a cererii de îngrijire în cadrul comunităților, este crucială pentru controlul bolii. La un copil mic pneumonia poate progresa destul de repede. Există mai multe motive pentru care copiii nu pot beneficia de un tratament adecvat:

  • Părinții și persoanele care îngrijesc copilul pot să nu recunoască simptomele bolii sau să nu se adreseze după asistență medicală.
  • Costurile tratamentului și distanța până la un Centru de sănătate pot împiedica familiile să aibă acces la îngrijirea adecvată pentru copil.
  • Familiile pot avea încredere în sistemul de sănătate, dar la fel pot prefera să solicite sfatul altor persoane necalificate.
  • Furnizorii de servicii medicale pot diagnostica greșit un copil cu pneumonie și, prin urmare, nu inițiază sau nu reușesc să administreze un tratament adecvat.

Ziua Mondială a Pneumoniei este o oportunitate de a acționa în numele tuturor copiilor lumii și de a oferi familiilor de pretutindeni instrumentele de care au nevoie pentru a preveni și trata pneumonia și alte boli.

Cu toții avem un rol de jucat pentru a pune capăt deceselor cauzate de pneumonie infantilă prevenibilă până în anul 2030 

Coordonator SSSSP Ștefan Vodă                                            Valeriu Boian