Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier se marchează anual în a treia zi de duminică, începând cu a. 1993, oferind o oportunitate anuală de a crește gradul de conștientizare a impactului accidentelor rutiere asupra sănătății și vieții oamenilor și să sublinieze necesitatea inițierii și promovării eforturilor de control al acestei probleme importante.
Traumatismul rutier ucide mai mulți copii și tineri cu vârsta 5-14 ani, decât orice altă cauză și este a doua cauză principală de deces pentru cei cu vârsta de 15 – 29 ani. Fiecare deces este doar vârful aisbergului, cu milioane de oameni în plus care suferă răni non-fatale de diferite gravități, multe cu consecințe pe tot parcursul vieții.
În regiunea europeană la fiecare 6 minute cineva moare din cauza unui accident rutier. Peste 200 de persoane zilnic și 80 mii de persoane anual sunt victime a accidentelor de trafic.
În Republica Moldova, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției pe parcursul a nouă luni ale anului curent s-au înregistrat 1419 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 168 persoane au decedat, iar altele 1609 au fost traumatizate.
Alarmantă rămâne situația și în raionul Ștefan Vodă fiind înregistrate pe parcursul a 10 luni 80 accidente, 5 decese și 30 persoane traumatizate.
Tema pentru Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier în 2020 este „Primii respondenți”, recunoscând bărbații și femeile altruiste care salvează, îngrijesc și susțin victimele accidentelor rutiere.
La 13 noiembrie, Biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa organizează o comemorare online pentru victimele traumatismelor rutiere. Victimele vor împărtăși în propriile lor cuvinte impactul oribil pe care l-a avut accidentul rutier asupra lor și mesajele pe care le au atât pentru factorii de decizie, cât și pentru populație, fie șoferi sau pietoni.
Obiectivele Zilei Mondiale a comemorării victimelor traficului rutier 2020 sunt de a oferi o platformă pentru victimele traficului rutier și familiile acestora pentru:
- amintirea de toți oamenii uciși și răniți grav pe drumuri;
- recunoașterea activității cruciale a serviciilor de urgență;
- atragerea atenției asupra răspunsului legal la decese și vătămări rutiere culpabile;
- pledarea pentru un sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile victimelor;
- promovarea de acțiuni bazate pe dovezi pentru a preveni și a opri viitoarele decese și răni din traficul rutier.
Mesajele cheie:
- Coliziunile rutiere ucid și rănesc milioane de oameni în fiecare an
Cu peste 1,2 milioane de oameni uciși în fiecare an, accidentele rutiere sunt principala cauză de deces. Peste 3400 de bărbați, femei și copii sunt uciși în fiecare zi pe drumurile lumii în timp ce merg pe jos, cu bicicleta sau la volan. Alte 20-50 de milioane sunt răniți în fiecare an. Numărul total al morților este uluitor. Tragedia este înrăutățită, deoarece sunt în principal uciși cei tineri și sănătoși, cei aflați în vârstă aptă de muncă, care își susțin familiile.
- Pot fi prevenite decesele și rănile din trafic
Accidentele rutiere sunt previzibile și astfel pot fi prevenite. Multe țări au realizat reduceri accentuate ale numărului de accidente și victime prin punerea în aplicare a unor măsuri eficiente. Bunele practici dintr-o țară pot fi adoptate sau adaptate pentru o altă țară. Traumele rutiere cauzează costuri enorme pentru indivizi, familii și societate. În timp ce decesele cauzate de traficul rutier sunt numărate în anul în care apar, o familie rămâne îndurerată pentru totdeauna. Persoanele îndurerate nu sunt numărate sau incluse în miliarde de drumuri, depășind cuantumul total al asistenței pentru dezvoltare primite de aceste țări. Efectul asupra serviciilor de urgență, a cărui activitate implică confruntarea cu consecințele accidentelor zilnice, este, de asemenea, profundă. Rănile din trafic rutier lasă în urmă familii și comunități ruinate. Mulți alții rămân profund afectați de pierderea unui prieten, coleg, vecin sau membru al comunității. În plus față de impactul acut asupra familiilor, costul pentru țările din întreaga lume este de aproximativ 518 miliarde USD în fiecare an.
- Acordarea de asistență și îngrijire victimelor rănite și familiilor îndurerate ar trebui să fie o parte integrantă a răspunsului după accident
La fel ca în cazul oricărei alte boli, prevenirea nu poate fi unicul obiectiv. Acțiunile atenuante trebuie incluse în orice strategie. Serviciile pentru victime, cum ar fi accesul la informații relevante, asistență cu probleme juridice, terapii fizice, consiliere, furnizarea de scaune cu rotile sau alte dispozitive de reabilitare și asistență medicală trebuie să fie planificate și furnizate de guvern, agenții neguvernamentale sau sectorul privat.
- Un angajament politic puternic este esențial pentru abordarea crizei globale a siguranței rutiere
Îmbunătățirea siguranței rutiere nu se întâmplă doar. Este nevoie de angajament politic sub formă de legi, strategii, politici și programe eficiente și finanțare adecvată pentru punerea lor în aplicare. Guvernele au datoria de a aborda urgent această problemă majoră de sănătate publică și dezvoltare.
Pe lângă suferința umană cauzată de rănile din traficul rutier, acestea suportă, de asemenea, o povară economică grea asupra victimelor și a familiilor lor, atât prin costuri de tratament pentru răniți, cât și prin pierderea productivității cu dizabilități. În general, accidentele rutiere au un impact grav asupra economiilor naționale, costând țările 3% din produsul intern brut anual.
Factori ce condiționează creșterea riscului accidentelor rutiere: accelerarea vitezei, conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe psihoactive, neutilizarea căștilor de motocicletă, centurilor de siguranță și scaunelor pentru copii, conducere neatentă, infrastructură rutieră nesigură, vehicule nesigure, îngrijire inadecvată după accident.
Aplicarea inadecvată a legislației rutiere
În cazul în care nu se aplică legile de circulație cu privire la condusul sub influența alcoolului, purtarea centurii de siguranță, limitele de viteză, căștile și sistemele de siguranță pentru copii, acestea nu pot duce la reducerea preconizată a deceselor și accidentelor din traficul rutier legate de comportamente specifice. Astfel, dacă legile traficului nu sunt puse în aplicare sau sunt percepute ca nepuse în aplicare, este probabil ca acestea să nu fie respectate și, prin urmare, vor avea foarte puține șanse să influențeze comportamentul.
Aplicarea eficientă include stabilirea, actualizarea regulată și aplicarea legilor la nivel național, municipal și local care abordează factorii de risc pentru traficul rutier.
Coordonator SSSSP Ștefan Vodă Valeriu BOIAN