Ziua Marinei Militare, ediția a XI-a a fost sărbătorită la Olănești, la 29 iulie 2018. După oficierea serviciului religios la Biserica Sf. Cuvioasa Parascheva, a urmat depunerea de flori la monumentul eroilor celui de-al doilea război mondial. Apoi veteranii marinei militare au mers în marș până la locul unde avea să se desfășoare evenimentul sus numit.
Republica Moldova nu are flotă militară, dar are marinari, peste 15 mii de veterani ai flotei marine sovietice. Marinarii din raionul Ștefan-Vodă au rămas marinari, pe toată viața, ei se mândresc cu anii petrecuți pe nave de suprafață și submarine, chiar dacă la moment nu avem nici mare, nici flotă, a rămas tradiția. Numele marinarilor decedați au fost date citirii urmate de un minut de reculegere.
Îmbrăcați în uniforme de altă dată, foștii marinari, s-au adunat pe artera principală a satului, așa cum o fac an de an, în ultima duminică a lunii iulie, pentru a depăna amintiri din vremea tinereții lor, pentru a-și aduce aminte de serviciul militar și camarazii lor. Vorba e de asociația veteranilor – marinari militari din Olănești, care poartă numele celui mai legendar comandant de submarină din cel de-al doilea război mondial, conaționalul nostru, eroul Uniunii Sovietice, Alexandru Marinescu. Membrii asociației care o alcătuiesc sunt îndrăgostiți de mare, de tradițiile marinărești, de uniforma pe care o păstrează și dorința lor este de a împărtăși acest sentiment nostalgic și tinerii generații.
Din partea Consiliului Raional Ștefan Vodă, domnului Mihail Bulbuc, președintele AO a veteranilor-marinari militari ”Alexandru Marinescu” din Republica Moldova, filiala Olănești, i-a fost înmânată diplomă de recunoștință pentru contribuție substanțială la dezvoltarea mișcării de veterani și participare activă la educarea tinerei generații în spiritul militaro-patriotic.
Au urmat momente artistice frumoase și distractive, unde publicul a avut parte de jocuri, dans și recital de muzică ușoară susținut de Eugeniu Pahomov. Universul marin a fost descoperit prin expoziție de fotografii, iar copii de la Centrul social comunitar au fascinat oaspeții cu un dans minunat, la final dăruindu-le veteranilor marinari câte un cadou, confecționat de ei însușii – un vaporaș de hârtie și o felicitare cu această tematică.
Biblioteca publică pentru copii Olănești a venit cu un voluntar mascat în pirat, împreună cu care oaspeții au putut face poze amuzante. Biblioteca Publică Olănești a participat cu voluntarii săi care au interpretat două piese muzicale.
Valentina UȚA, șef DCTST