(Imaginele de la eveniment sunt plasate în rubrica „Galerie foto”)
Ziua Independenții Republicii Moldova la Ștefan Vodă tradițional a fost sărbătorită pe piața Libertății, în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Prezentatoarea evenimentului, Alina Rovenco-Șevcenco, specialist al Direcției cultură, tineret, sport și turism, care a organizat festivitatea, a declarat mitingul festiv deschis. A urmat un moment emoționant – oamenii de bună credință îmbrăcați în haine naționale au adus în fața monumentului Marelui Voevod Tricolorul, acest simbol al suveranității și independenții țării.
Cu un mesaj de felicitare către locuitorii raionului Ștefan Vodă a venit Vasile Maxim, președintele raionului:
– În fiecare an la 27 august marcăm sărbătoarea națională – Ziua Independenței Republicii Moldova. Parlamentul RM în această zi „…în numele întregii populații a republicii, în fața întregii lumi…a declarat RM stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului, în spațiu istoric și etnic al devenirii sale naționale”. Declarația privind independența RM a fost adoptată prin vot deschis, nominal, sub iscălitură personală a 282 din cei 380 de deputați, aleși în Parlamentul RM de legislatura XII. Semnătura pe declarație au depus toți 7 deputați aleși din partea raionului nostru: Nicolae Malachi, Nicolae Grosu, Dumitru Croitoru, Dumitru Brașoveanu, Valeriu Cibotaru, Ion Lapaci, Vasile Vartic.
Drumul spre independență a fost anevoios, dar și cu multe realizări – legiferarea limbii de stat cu revenire la grafie latină, adoptarea Legii cu privire la Drapelul de Stat – Tricolorul și stema de stat, adoptarea Declarației de Suveranitate, schimbarea denumirii RSSM în Republica Moldova. Pentru toate acestea lucruri s-a luptat, deoarece a fost o opunere acerbă a forțelor trecutului. Mulți din acei care au luptat pentru independență nu mai sunt alături de noi, inclusiv și din cei care o semnat declarația.
Președintele raionului a anunțat un minut de reculegere în amintirea promotorilor ai idealurilor democratice din RM și raionul nostru, dar și acelor care au luptat și au căzut pe câmpul de luptă pentru apărarea integrității și independenții RM.
– O adevărată independență presupune bunăstarea cetățenilor, pace și dorința poporului de a trăi pe acest pământ, grija statului pentru cetățeni, triumful legii și dreptății. În speranța că vom tinde sincer să realizăm aceste intenții nobile, din numele Consiliului raional și al meu personal felicit cu maxima căldură prezența și toți cetățenii raionului cu prilejul Zilei Independenții, dorindu-vă multă sănătate, bunăstare materială și spirituală, pace în țară și în suflet, noi succese și realizări. Dacă ne vom iubi țara, vom lucra pentru ea, atunci vom avea de toate. Să avem încredere în propriile forțe, pentru a crea, a construi un viitor frumos pentru copii și nepoții noștri, a îndemnat la finele discursului președintele raionului.
Primarul de Ștefan Vodă Vladislav Cociu a vorbit despre realizările țării noastre pe parcursul a 29 de ani de independență, menționând că așteptările poporului au fost mai mari, însă țara este la început de cale lungă spre idealurile râvnite, viitorul Moldovei depinde de fiecare cetățean. Vladislav Cociu a chemat toată lumea să muncească cu abnegație pentru țară, să iubească patria mare și orașul Ștefan Vodă.
Sărbătoarea a demarat cu un recital muzical susținut de artiștii amatori ai casei de cultură Ștefan Vodă. La finele părții oficiale a mitingului festiv a fost adus omagiu ostașilor căzuți pentru apărarea integrității și independenței Moldovei prin depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Sărbătoarea a continuat cu menționarea participanților la festivalul raional „Satul de altădată”, ediția I, organizat de către DCTST în parteneriat cu AO Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, ONG EcoContact sub egida Consiliului raional Ștefan Vodă. Scopul festivalului este scoaterea în evidență a atașamentului localnicilor față de potențialul satului de baștină, precum și conștientizarea faptului că ei înșiși sunt promotorii valorilor naturale locale, descoperirea unor locuri aparte ascunse în natură, care te aduce în satul de odinioară. În cadrul festivalului au fost produse 16 filmulețe video care vor fi plasate pe site-ul Consiliului raional.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”