Noutăți

Ziua Biruinței consemnată la înălțimea Lomakin

(Vizitați rubrica „Galerie foto” unde sunt plasate imagini de la eveniment)

Tradițional, Marea Victorie asupra fascismului, 74 ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, au fost consemnați la înălțimea Lomachin, lângă monumentul celor unsprezece eroi care s-au învrednicit de Steaua de Aur și titlu de Erou al Uniunii Sovietice. De 9 Mai clopotul memoriei a adunat aici multă lume de bună credință, de la conducerea raionului până la copii și tineri pentru a acorda onoarea cuvenită înaintașilor ce s-au sacrificat în numele păcii și bunăstării viitoarelor generații. Toată lumea, sub sunetele fanfarei, a mers în marșul memoriei până la monumentul eroilor fapta cărora este unică în istoria militară.

Mitingul a început cu intonarea Imnului Republicii Moldova. Apoi dna Maria Romanciuc, prezentatoarea evenimentului cultural-istoric, specialistul Direcției cultură, tineret, sport și turism, a oferit cuvântul dlui Iurie Moiseev, președintele raionului.

–Marcată la 9 mai în majoritatea fostelor ţări ale URSS, inclusiv şi în Moldova, Ziua Victoriei vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial, a menționat dl Moiseev. Anii 1939-1945 au fost ani de durere şi lacrimi, tristeţe care au invadat popoarele lumii. 60 milioane de oameni din întreaga lume, aproape 3 procente din populaţie de pe globul pământesc au murit nevinovați, în condiţii inumane, oameni care au suferit dureri fizice, dar şi morale contrar voinţei lor.

Memoria acelui război este întipărită nu doar în paginile de istorie și monumente, dar și în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri. Pentru noi important este nu doar memoria celor ani, ci şi lecţiile dure, scrise cu sânge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al Doilea Război Mondial.

Republica Moldova a plătit un preţ greu pentru obţinerea Victoriei: sacrificiul, durerea şi efortul au fost enorm de mare. Circa 600.000 de moldoveni au luptat în acest război, din ei fiecare al 10-lea nu s-a întors acasă, a căzut pe câmpul de luptă. 20 de băștinași din Moldova pentru vitejie, curaj în lupte au fost decoraţi cu cea mai înaltă distincţie militară de stat–Erou al USSR. Operaţiunea militară „Iaşi-Chişinău” a intrat în primele 10 operaţiuni militare de glorie. Deși operațiunea a fost petrecută cu puţine jertfe omeneşti, totuşi pentru eliberarea raionului nostru au căzut mulţi ostaşi ai Armatei Roşii. Satele Purcari, Răscăieţi, Cioburciu, Talmaza au fost primele care au stat la începutul operaţiunii sus numite din Republica Moldova. Pe aceste locuri, în noaptea de 17 aprilie 1944 11 ostaşi ai Armatei Roşi în frunte cu locotenentul Boris Vasiliev-Kîtin au trecut în înot râul Nistru şi au luat cu asalt înălţimea Lomakin, în apropierea s. Răscăieţii Vechi. Pe atunci înălţimea era ocupată de ostaşii germani şi români. Timp de două zile 11 eroi au respins 17 atacuri ale inamicului. La 18 aprilie 1944 pe această înălţime a căzut în lupte ostaşul Vasile Lomakin, al cărui nume poartă monumentul și înălțimea. Pentru acest act de vitejie toţi aceşti 11 ostaşi au fost decoraţi cu ordinul militar suprem – Erou al URSS, Lomakin – postmortem.

Peste 70 mii de soldaţi şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei. Nu e o statistică simplă, e cazul să amintim generaţiilor că zeci de mii de suflete, destine, planuri de viitor, speranţe au fost înăbușite de negura războiului. (Președintele raionului a anunțat un moment de reculegere pentru comemorarea, celor căzuţi  pe câmpurile de luptă, în apele adânci ale bătăliilor militare în cel de-al Doilea Război Mondial, care nu au nici mormânt şi nici nici cruce la căpătâi, celor căzuţi în ghetouri fasciste şi tuturor celor care au făurit Victoria şi astăzi nu mai sunt în viaţă.)

Stimați veterani! Cu ocazia Zilei Victoriei, din partea Consiliului raional Ştefan Vodă şi a mea personală Vă adresez cele mai calde felicitări, dorindu-vă sănătate, putere de viaţă, bucurii şi prosperitate.

În această zi celebrăm şi Ziua Europei, dedicată istoriei unui continent care a devenit un model de cultură şi civilizaţie la care Moldova este parte geografic la moment. În acest context aş dori să aduc felicitări tuturor cetăţenilor, urându-le pace şi realizări remarcabile în toate domeniile, înţelegere între naţiuni şi respect reciproc. Linişte şi pace în casele şi sufletele voastre! – cu acestea urări de bine a finalizat discursul președintele raionului.

În continuare au luat cuvântul dl Nicolae Orlov, președintele organizației raionale a veteranilor, dl Vasile Railean, participant la război de pe Nistru, și dna Zinaida Marin, primara de Răscăieți, cu un mesaj emoționant în versuri.

Casa de cultură Răscăieți, director dna Maria Ceban, muzeografa dna Svetlana Doncilă, în parteneriat cu muzeul s. Tudora, casa de cultură Ștefan Vodă, școala de arte „M. Bieșu”, filiala Ermoclia, au prezentat un mini-spectacol dedicat Zilei Victoriei. Toate evaluările artiștilor amatori – poezia „Balada lui Păcală” recitită de către dna Svetlana Agachi, cântecul „Отмените войну” interpretată de către Ana Odagiu, cei 11 „lomakiniști” „înviați” pe o clipă prin măiestria tinerilor din Răscăieți, defilarea fanfarei casei de cultură Ștefan Vodă, fanfara din s. Ermoclia – au trezit cele mai adânci emoții însoțite de lacrimi de durere și recunoștință față de acei căzuți pe câmpul de luptă.

Mitingul comemorativ consacrat celor 74 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului în cel de al Doilea Război Mondial, veteranilor de război, memoriei celor căzuți în lupte, a finalizat cu depunerea de flori la monumentul eroilor – „lomakiniști”.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”