Noutăți

YOUTH ACTIVATION PROGRAM – oportunități de implicare pentru tinerii din Ștefan Vodă

„Sinteza excelenței – Împreună am reușit”, așa a fost întitulată conferința finală a proiectului „Youth Activation Program”, desfășurată recent în incinta IP Școlii de Arte „Maria Bieșu” din or.Ștefan Vodă.

Conferința finală „Sinteza excelenței – Împreună am reușit” a întrunit 40 de reprezentanți, printre care 20 de tineri, absolvenți  ai Școlii de Vară de Democrație, Leadership și Educație Civică „Youth ActivationCamp 2021”, desfășurată în perioada 10 – 14 august curent,  la Tabăra de Odihnă „Dumbrava” din raion,  școală de vară care a fost destinată exclusiv tinerilor din raionul Ștefan Vodă, cei care după aceste 5 zile de training, au implementat în 10 localități 10 proiecte  de succes, motiv pentru care au fost decernați în cadrul Conferinței de totalizare a proiectului.La eveniment au mai participat reprezentanții partenerilor echipei de implementare, cei  care și-au adus aportul considerabil și cu succes la proiectul „Youth Activation Program”. Astfel, la Conferință au participat reprezentanții Consiliului Raional Ștefan Vodă și subdiviziunilor din subordine. Ne-au onorat cu prezența dna Valentina Barbei, vicepreședinte al raionului Ștefan Vodă și dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, care au venit cu  un mesaj de salut către toți cei prezenți,  la fel și cu un discurs despre valoarea proiectului și importanța parteneriatului cu tineretul pentru dezvoltarea raionului. Dl Vladislav Cociu, primar de orașul Ștefan Vodă a salutat audiența și a venit cu un mesajul motivațional în adresa tinerilor de a se implica în dezvoltarea propriei comunități. La fel, la eveniment au fost prezenți dna Svetlana Guzgan, metodist în cadrul direcției generale educație; dl Sergiu Moloman, șeful direcției economie și atragerea investițiilor, dna Marina Ganea, specialist principal, direcția administrație publică în cadrul aparatului președintelui raionului Ștefan Vodă; dna Elena Cornițel, director la IPLT ,,Ștefan Vodă,,; dna Aurelia Vrabie, șefa bibliotecii publice orășenești Ștefan Vodă, dna Emilia Tincu, șefa casei de cultură Ștefan Vodă. La Conferință au mai luat parte și alți oaspeți, reprezentanți ai partenerilor și membrilor echipei.

 Deosebită plăcere am avut de a avea alături reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării a Republicii Moldova în persoanele doamnelor Aliona Dumbrăveanu, consultant principal în cadrul Direcției Tineret MEC și Svetlana Savițchi, consultant superior, în cadrul Direcției Tineret a ministerului. Doamnele au salutat participanții din numele Ministerului Educației și Cercetării și au venit cu un mesaj către tineri referindu-se la implicarea acestora și impactul generației tinere adus la dezvoltarea țării. Totodată s-au referit și la valoarea proiectelor în dezvoltarea și consolidarea sectorului de tineret.Proiectul „Youth Activation Program” are ca scop dezvoltarea cetățeniei active și spiritului civic în rândul tinerilor, prin intermediul unui program de activități menite să dezvolte calitățile de lider, abilitățile și spiritul civic, toate acestea formând actualul și viitorul cetățean activ. În cadrul Proiectului nominalizat, au fost organizate mai multe activități, printre care: Campania raională de informare și promovare în rândul tinerilor, a voluntariatului „A fi voluntar e minunat”, Studiu de cercetare a opiniei tinerilor din raionul Ștefan Vodă cu privire la situația sectorului tineret din raion/comunitățile din care fac parte, Forumul raional al tinerilor „Tinerii pentru cetățenie activă” Ștefan Vodă 2021, Școala de Vară Democrație, Leadership și Educație civică în cadrul „Youth Activation Camp” 2021, Mini-Programul de granturi „Youth ActivationCamp” 2021, în exclusivitate destinate tinerilor din Ștefan Vodă și care au urmărit dezvoltarea, implicarea și capacitarea acestora, precum și consolidarea sectorului tineret la nivel raional.

În cadrul proiectului, au fost promovate mai mule inițiative, inclusiv cea de elaborare și implementare a Strategiei raionale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret Ștefan Vodă 2022-2025, care la moment se află în proces de elaborare și în acest scop au fost desfășurate activități a Proiectului ca Studiu de cercetare și Forumul raional al tinerilor din Ștefan Vodă. Proiectul este unul ce merită promovat, prin faptul că vine în suportul dezvoltării tinerilor, inclusiv consolidarea structurilor și sectorului de tineret.

În cadrul evenimentului au fost adresate mulțumiri partenerilor și colaboratorilor, datorită cărora a fost pobililă implementarea cu succes a proiectului, alături de care tinerii și sectorul tineret din Ștefan Vodă  au șanse să se dezvolte și să avanseze la noi și noi niveluri de success. În acest sens,  urăm succes  și cât mai multe oportunități pentru tineri, precum ne dorim și cât mai multe idei venite din partea tineretului. Căci, implicarea oamenilor este una incontestabilă, fără aceasta nu pot fi proiectele, idei realizate și scopuri obținute. Toate acestea sunt pe bază de voluntariat, iar voluntariatul este CU și DESPRE Oameni.

Proiectul „Youth Activation Program” este finanțat de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în cadrul Programului de granturi pentru organizațiile de tineret 2021 și este implementat de AO Asociația Internațională a Tinerilor în parteneriat cu Echipa de Voluntari OameniiV Ștefan Vodă, cu suportul Consiliului Raional ȘtefanVodă.

Alexandru Corceac, coordonator de proiect „Youth Activation Program”