Noutăți

Vocația de a dărui sănătatea

Suntem deja în plina vară, cu dulceața cireșilor pe ramuri și mireasma florilor din luncă, iar spectacolul naturii se împletește armonios cu spectacolul sufletului, fiindcă în calendarul ei mai găsim o frumoasă sărbătoare – Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Profesia de medic este pe buna dreptate considerată una din cele mai nobile din lume, dar și una de responsabilitate inegalabilă. Majoritatea lucrătorilor medicali își onorează funcțiile de serviciu la un nivel profesional înalt, muncind cu jertfire de sine, deseori în afara orelor de lucru, ghidându-se în activitatea de zi cu zi de obligația supremă fixată în jurământul lui Hippocrates, cu astfel de cuvinte alese de apreciere a muncii lucrătorilor medicali dna Maria Romanciuc, moderatoarea, a început sărbătoarea consacrată Zilei lucrătorului medical și farmacistului care a avut loc în incinta școlii de arte „M. Bieșu”. Această sărbătoare de suflet a fost organizată și desfășurată în strânsa colaborare cu Consiliul raional și direcția cultură, tineret, sport și turism.

Cu mesaje cordiale de felicitare și apreciere a muncii cu abnegație a colegilor de breaslă au venit în fața sărbătoriților din toate instituțiile medicale din raion dna Marian Haret, directorul IMSP „Centrul de sănătate Ștefan Vodă”, dl Vasile Plămădeală, directorul IMSP „Spitalul raional Ștefan Vodă”, dl Valeriu Boian, medic-șef al centrului de sănătate publică, dl Vladimir Pleșca, șeful substației de asistență medicală de urgență, fiecare din ei dând citirii ordinele Ministerului Sănătății cu privire la decernarea cu Diplome de Onoare a unui șir întreg de lucrători medicali. Spitalul raional a făcut omagiaților și o surpriză plăcută – secvențe video cu fotografii ai lucrătorilor medicali, pe o clipă readucând în viață istoricul instituției de la izvoarele activității până în prezent. Aplauzele cu care au fost întâlnite chipurile luminoase ale medicilor care deja sunt în împărăția Domnului și acelor care continuă să muncească cu mare responsabilitate în pofida vârstei înaintate fără cuvinte vorbesc despre atitudinea respectuoasă a colegilor. Nu întâmplător se spune în popor: „Bine faci – bine ajungi”.

Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a adus felicitări și urări de bine colectivelor lucrătorilor medicali atât personale, cât și din partea Consiliului raional, apreciind cu respect munca oamenilor în halate albe valoroasă pentru întreagă societate, pentru locuitorii raionului. Conducerea raionului cunoaște foarte bine toate problemele existente în sistemul de sănătate și prețuiește la justa valoare faptul că lucrătorii medicali fac față cerințelor în pofida tuturor greutăților. Consiliul raional în calitatea sa de fondator totdeauna a acordat și va acorda în continuitate ajutor pentru a schimba în bine condițiile de muncă a colectivelor medicali, de a dota instituțiile, în măsura posibilităților, cu aparataj performant, a punctat dl Molozea.

Dna Aliona Muntean, șefa secției administrația publică, a dat citirii dispoziția președintelui raionului. Astfel, pentru merite deosebite în exercitarea obligațiunilor funcționale, profesionalism înalt, perseverență și responsabilitate și cu prilejul Zilei lucrătorului medical și farmacistului au fost decernați cu Diplomă de Onoare a Consiliului raional şi cadou de preț următorii lucrători medicali: Parascovia Boian, medic, șefa secției consultative, IMSP ”Spitalul raional Ștefan Vodă”; Mihail Malachi, medic, vicedirector al IMSP ”Spitalul raional Ștefan Vodă”; Larisa Cuclenco, asistentă medicală, IMSP ”Spitalul raional Ștefan Vodă”; Natalia Solonicov, asistentă medicală, IMSP ”Spitalul raional Ștefan Vodă”; Fedora Pleșca, asistentă medicală de familie, IMSP ”Centrul de sănătate Talmaza”; Claudia Pușca, asistentă medicală de familie, IMSP ”Centrul de sănătate Talmaza”; Tatiana Climov, medic de familie, IMSP ”Centrul de sănătate Ștefan Vodă”; Valentina Cotoman, asistentă medicală de familie, IMSP ”Centrul de sănătate Ștefan Vodă”; Svetlana Zaharciuc, asistentă medicală de familie, SAMF Ștefan Vodă; Galina Bulgari, statistician medical, IMSP ”Centrul de sănătate Ștefan Vodă”; Rodica Țînțari, asistentă medicală de familie, oficiul medicilor de familie Copceac; Valentina Burlacu, asistentă medicală de familie, IMSP ”Centrul de Sănătate Crocmaz”; Anghelina Grosu, asistentă medicală de familie, IMSP ”Centrul de Sănătate Crocmaz”; Elena Papuc, asistentă majoră, IMSP ”Centrul de sănătate Olănești”; Tamara Bolozan, asistenta medicală de familie, oficiul medicilor de familie Căplani; Natalia Pricop, asistentă medicală de familie, IMSP ”Centrul de sănătate Antonești”; Galina Prisac, asistentă medicală de familie, oficiul medicilor de familie Olănești; Nicolae Cambur, medic stomatolog ortoped, ÎM ”Centru Stomatologic raional Ștefan Vodă”; Iana Tocilă, asistentă medicală, ÎM ”Centru Stomatologic raional Ștefan Vodă”; Vasile Tiosa, asistentul medicului igienist, Centrul sănătate publică Ștefan Vodă; Ecaterina Cociu, infirmieră, Centrul sănătate publică Ștefan Vodă; Ludmila Bragarenco, felcer, SAMU Ștefan Vodă. Diplomele, cadourile și florile au fost înmânate de către Nicolae Molozea, Vasile Gherman și Alexandru Pavlicenco, vicepreședinții raionului.

Specialiștii direcției cultură și artiștii amatori care de dragul sărbătoriților au venit din diferite localități ai raionului au avut grijă să nu scadă gradul de înduioșare a celor prezenți la activitatea solemnă. În canavaua sărbătorii pe lângă mesaje oficiale au fost cu iscusință înscrise felicitări muzicale. Au delectat publicul cu cântece și piese instrumentale colectivele „Lăstărașii” din din s. Carahasani  și „Mugurașii” din Talmaza, Daniela Ceban, Liuba Gîncu, Evelina Tudorica, Ana Maria Dimitrenco, familia Sardari din Volintiri.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier


IMG_1311IMG_1330IMG_1298IMG_1302IMG_1342IMG_1348