Prim-ministrul, dl Ion Chicu a răspuns invitației din partea a 10 primari ai satelor din zona de stepă a raionului Ștefan Vodă și la data de 15 februarie, după amiază, a mers în satul Volintiri situat în apropiere de frontiera cu Ucraina, unde s-a întâlnit cu conducerea raionului, consilierii locali, primarii ai satelor Popeasca, Ermoclia, Feștelița, Copceac, Ștefănești, ș.a.
În debutul evenimentului, Prim-ministru, dl Chicu, însoțit de dl Vasile Maxim, președintele raionului, dl Iurie Moiseev, fostul președinte de raion, actualmente agent economic din s. Volintiri, dl Igor Hîncu, primar de Ermoclia, dl Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița s-au deplasat spre hotarul cu Ucraina, spre s. Faraonovca. La fața locului premierul a fost informat despre necesitatea reparației drumului Ermoclia-Volintiri-frontiera cu Ucraina și oportunitățile de impulsionare a relațiilor comerciale transfrontaliere, de dezvoltare economică, a turismului rural etc.
În sala casei de cultură s. Volintiri s-a adunat multă lume din Volintiri și localitățile enumerate mai sus, primarii, consilierii locali și raionali, agenții economici din zonă. După ce dl Hîncu a prezentat, pe scurt, în formatul PowerPoint, trecutul și prezentul s. Volintiri, primarul a enumerat problemele ale localității Volintiri, actuale pentru toate localitățile învecinate.
Cu un discurs convingător, argumentat, dar și emoționant, a venit dl Nicolae Tudoreanu, mulțumind din start premierului pentru receptivitate, deoarece din anii 90 localitatea Volintiri n-a fost niciodată vizitată de oficiali de rang înalt. Deși anterior în comun s-a încercat de a rezolva problema reparației drumului Ermoclia-Volintiri-frontiera cu Ucraina, a fost depus și proiectul elaborat la ADR Sud, dar din diferite motive, obiective și subiective, proiectul n-a fost luat în seamă. Impactul pozitiv multiaspectual asupra regiunii a acestui drum este greu de subestimat, a conchis primarul de Feștelița, exprimând speranța de a avea susținerea guvernului în soluționarea problemei. A susținut colegul de la Feștelița și dna Ersilia Catrawi, primar de Ștefănești.
Despre două probleme importante a vorbit dl Moiseev – irigarea fără care agricultura regiunii încurând va falimenta și apărare antigrindină. Deoarece sistemul de irigare a fost distrus, restabilirea lui cere surse financiare impunătoare, de care nu dispun agenții economici care doresc să creeze asociația utilizatorilor de apă, este necesar ajutorul din partea statului, a concluzionat dl Moiseev.
Dl Valeriu Belotcaci, agentul economic din s. Copceac, a vorbit despre alte chestiuni și impedimente cu care se confruntă producătorii agricoli cerând imixiunea guvernului în soluționarea lor.
Cu o problemă durută a venit în fața premierului dna Angela Țif, directorul gimnaziului Volintiri – lipsa de cadre în învățământ, și nu numai, sugerând oficialului ca tinerii specialiști care au făcut studii în baza bugetului de stat să fie obligați, temporar, să lucreze la sate timp de trei ani.
Pe parcursul întâlnirii cu premierul au fost abordate și alte probleme ce țin de migrația populației, tendințele demografice îngrijorătoare, dezvoltarea infrastructurii, preșurile exorbitante la serviciile comunale, medicamente etc.
Dl Chicu a subliniat în luarea sa de cuvânt: „Probabil acest drum ar putea fi un element ce va putea dezvolta regiunea. Vom face un studiu de fezabilitate pentru a clarifica oportunitățile. Vom discuta cu autoritățile Ucrainei acest subiect. Nu vom ține cont doar de aspectul economic”. Premierul a informat prezența că pentru reparația drumurilor locale, în acest an, va fi alocat 1 miliard lei și pentru iluminatul stradal în localități – cca 140 mil. lei. Sursele financiare vor fi repartizate proporțional numărului de locuitori în localitate.
După ce a răspuns la întrebările locuitorilor, premierul a discutat cu primarii satelor despre soluționarea problemelor semnalate. Mai mult, pe data de 21 februarie este stipulată întâlnirea premierului cu președintele raionului și cei 10 primari din zona de stepă pentru a discuta la concret problemele și modalitățile de soluționare.
Este foarte important că speranța și încrederea în viitor, fie și nu atât de apropiat, au înviat în inimile celor prezenți la întâlnire cu premierul, dl Ion Chicu…
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”