Noutăți

Vizita delegației Consiliului raional în powiatul Swidnik, Polonia

În toamna anului trecut a fost semnat acordul de cooperare între județul (powiatul) Swidnik, Polonia, și raionul Ștefan Vodă care prevede colaborarea în toate sferele de activitate – economică, socială, culturală, turistică, sportivă, administrația publică etc.

Acceptând invitația parții poloneze, delegația Consiliului raional Ștefan Vodă – președintele raionului dl Nicolae Molozea, secretarul Consiliului raional dl Ion Țurcan, consilierii raionali dnii Trofim Grosu, Vladimir Baligari, Dumitru Cheptănari și primarul de Slobozia dl Anatol Zavalișca – în perioada 18-20 august au vizitat poveatul Swidnic unde au participat la Festivalul Recoltei în Rybczewice (delegația din Polonia la 3 octombrie 2016 a participat la acțiunea cultural-artistică „Omul – sufletul vinului”).

Polonia a accesat foarte multe investiții europene pentru dezvoltarea economică a țării. A atras investiții și poveatul Swidnik. Spre exemplu, 105 agenți economici, membrii Asociației de ambalare a merilor, au beneficiat de 50 mln de euro. Delegația noastră a vizitat întreprinderea unde se păstrează și ambalează un volum mare de mere. Profitând de faptul că în anul curent livezile de mere au fost afectate de înghețuri, președintele raionului a îndemnat oamenii de afaceri din Swidnik să facă legături cu producătorii de mere din raionul nostru. Dacă fructele vor corespunde standardelor europene, producătorii noștri vor avea posibilitatea să comercializeze producția la un preț foarte bun.

Au rămas impresionați membrii delegației în urma vizitei la o întreprindere pentru producerea lactatelor care la fel a fost construită pe bani din fonduri europene. Calitatea înaltă a produselor din lapte natural a lăsat pe toți fără cuvinte. Polonezii sunt dispuși să se împărtășească cu propria experiență cu agenții economici din raionul nostru.

Excursia în or. Lublin pe lângă locurile renumite a inclus și vizitarea „Câmpului morții” din Majdanek unde au fost arși în crematorii 800000 de prizonieri de diferite naționalități. Toți membrii delegației noastre au trăit emoții copleșitoare deoarece este imposibil să rămâi indiferent înțelegând prin ce chinuri au trecut jertfele nevinovate ale fascismului.

La 20 august delegația a participat la frumoasa sărbătoare a recoltei. Simbolul sărbătorii – spicul de grâu – reflectă preocuparea economică principală – producerea cerealelor.

Acest schimb de vizite este primul pas spre o colaborare mai strânsă în diferite domenii, deoarece polonezii sunt deschiși și receptivi dorind ca ambele părți să tragă foloase din relații de înfrățire.