Noutăți

Vizita de lucru a Directorului General ANSA în localitățile din raionul Ștefan Vodă, unde sunt înregistrate focare de pestă porcină

La 15 septembrie, Directorul General ANSA s-a aflat în satul Tudora, Ștefan Vodă, unde a vizitat ferma de porcine a gospodăriei țărănești, Vasile Chistol. Ferma, în care erau întreținute 64 de porcine de diferite vârste și greutate, a fost afectată de pestă porcină. O parte din animale au pierit, altele au fost nimicite, astfel că la moment aici nu mai există porcine, iar proprietarul, asistați de specialiștii subdiviziunii locale ANSA, efectuează lucrările de salubrizare a încăperilor și a teritoriului aferent.

Măsuri de carantină și de biosecuritate se întreprind în toate cele trei localități, Tudora și Crocmaz, unde au fost înregistrate focare de pestă porcine. În cadrul întrevederilor la primăriile din aceste localități, Directorul General ANSA a discutat tot spectrul de acțiuni care trebuie să fie implementate și respectate. Dl Gaberi a menționat că ANSA face tot posibilul pentru a sta în cale acestei boli periculoase, dar pericolul pestei porcine poate fi lichidat doar cu efort comun: a primăriilor, a administrației raionale și a poliției. La moment se impune lichidarea cât mai urgentă a invaziei mistreților  afectați de boală, care vin din Ucraina, trec Nistrul și infectează   teritoriile din lunca râului, aducând pagube mari proprietarilor de plantații de porumb. Infectarea plantațiilor ar putea conduce și la restricții de export a porumbului pentru furaje, fapt ce ar cauza prejudicii ireparabile, a spus Dl Gaberi, menționând că este necesară o luare de decizie la nivel central de exterminare a porcilor sălbatici, care vin în turme mari de peste Nistru.

În vizita la Ștefan Vodă, Directorul General ANSA a fost însoțit de către Vitalie Carauș, Șef al Direcției supraveghere sanitar-veterinară, specialiștii Direcției și ai subdiviziunii teritoriale ANSA de la Ștefan Vodă. La întrunire cu dl Gaberi au participat dl Nicolae Molozea, președintele raionului, dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, primarii localităților afectate de pesta porcină.

Sursa: serviciul de presă ANSA