Asistență Socială și Protecția Familiei

Violența afectează viața tuturor

În perioada 25 noiembrie–10 decembrie în Republica Moldova are loc campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Pe parcursul companiei, în raionul Ștefan Vodă se organizează o serie de activități de sensibilizare a cetățenilor. Scopul campaniei este de a preveni și a combate violența în bază de gen, prin creșterea gradului de percepție a violenței ca o încălcare a drepturilor omului. Prin intermediul acestei campanii publicul larg este informat despre tipurile de violență, consecințele și costurile acesteea, mecanismele disponibile și modalitățile de combatere la nivel comunitar, regional și național. Astfel de companii au fost organizate în localitățile Slobozia, Ștefan Vodă, Olănești, Căplani, Purcari.

În s. Căplani a avut loc o masă rotundă, prezenți fiind 17 cetățeni. Asistentul social comunitar dna Georgeta Barcari a povestit o istorie dramatică despre violență în familie, provocând auditoriul la o discuție emotivă, în care s-au implicat pedagogul, polițistul de sector, lucrătorul medical și specialiștii din cadrul DASPF Ștefan Vodă. În cadrul activității participanții au fost chemați să nu fie indiferenți când cunosc diferite cazuri de violență, să informeze polițistul de sector, asistentul social sau autoritățile publice locale. În primul rând, violența se naște acolo, unde se consumă băuturi alcoolice în exces. Dacă copiii din motive necunoscute nu frecventează școala, este un semn de alarmă pentru pedagogi și puterea locală. De obicei, victemele încearcă să ascundă de ochii lumii violența în familie din cauza rușinii sau din frică, însă această răbdare fără limită și supunere nemarginită pot să ducă la o tragedie adevărată. Și acei care au cunoscut ce se întâmplă, dar au tăcut indiferent, sunt complici ai crimei. S-a încheiat masa rotundă cu un mic filmuleț „Mama, te iubesc”, cei prezenți ajundgând la concluzia că violența afectează viața tuturor, fără exepție.

Astfel de campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice urmeaza să se desfășoare și în alte localități ale raionului.

Elena BULGARI, șef adjunct DASPF