Noutăți

Viceministrul sănătății, Oleg Crăciun, la Ștefan Vodă

La 20 iunie curent, dl Oleg Crăciun, viceministru sănătății, a efectuat, în cadrul

Viceministru a făcut o informație succintă referitor la activitatea guvernului, accentuând că alocarea surselor bănești în bugetul de stat este sarcina principală, a vorbit despre reformarea ministerelor, realizările Ministerului Sănătății. Printre realizări se enumeră majorarea salariilor lucrătorilor medicali cu 26,5 procente în mediu pe sistem, ieftinirea medicamentelor, implementarea programului de hepatite cu rezultate bune etc.

Dl Vasile Plămădeală, șeful spitalului raional, a confirmat impactul pozitiv a ieftinirii medicamentelor, instituția a economisit în jur la 800-900 mii lei. Cea mai stringentă rămâne a fi problema cadrelor medicale, a accentuat dl Plămădeală. O altă problemă – reparația capitală parțială a blocului A (etajele I și II). Dl Crăciun a informat că CNAM a anunțat un apel de proiecte care vor fi finanțate din fondul de dezvoltare a companiei valabil până la data de 24 iunie.

Dna Mariana Haret, șefa centrului de sănătate Ștefan Vodă, a menționat ca factor pozitiv extinderea listei medicamentelor compensate, interzicerea vânzării antibioticilor fără rețeta medicului. Problema cadrelor este actuală și pentru medicina primară, volumul de lucru a medicilor de familie este exorbitant.

Serviciul de urgență activează în condiții nefavorabile, a menționat dl Molozea. La nivel local să întreprind unele măsuri pentru a schimba situația, însă se cere și implicarea Centrului Național de Urgență. Dl Crăciun a punctat că conducerea CNU este receptivă la necesități, însă problemele se soluționează mult mai eficient în localitățile unde se implică administrația publică locală. După normative (0,8 de echipă la 10000 de populație)la noi în raion poate să fie deschisă încă o stație a serviciului de urgență, a concluzionat dl Molozea.

Întrebat de către președintele raionului despre soartă spitalelor raionale, deoarece să răspândesc zvonuri diferite, dl Crăciun a asigurat că niciun spital raional nu va fi închis. Ce să referă la spitale regionale, nu se va ține cont de reforma administrativ-teritorială, la bază va sta un alt principiu – până la spitalul regional trebuie să fie nu mai mult de 70 de km ca pacientul, la necesitate, să fie adus la spital în timp de o oră.

Dl Crăciun a răspuns și la întrebări ce țin de politicile guvernului în alte domenii: salarizarea funcționarilor publici și altor angajați din sfera bugetară, certificarea producției agenților economici din agricultură etc.

În continuare viceministru a vizitat unele instituții medicale din Ștefan Vodă.