Noutăți

Viceministrul apărării al Republicii Moldova în vizită la Ștefan Vodă

Conform orarului întâlnirilor membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii, la 21 februarie la Ștefan Vodă a fost în vizită reprezentantul guvernului dl Gheorghe Galbura, viceministrul apărării al Republicii Moldova. La aceasta întrunire cu oficialul de stat au fost prezenți funcționarii din diferite structuri și subdiviziuni ale raionului.

Dl Galbura a prezentat o informație succintă despre situația actuală în Armata Națională, accentuând cu fermitate că armata trebuie să fie în afara politicii. Însă, spre regret, implicarea politicului influențează negativ asupra Armatei Naționale. Astfel, recent președintele țării a anulat participarea a 50 de militari în aplicațiile militare din România, deși statul n-avea de cheltuit niciun bănuț. La dotație tehnică a armatei se află încă tehnica sovietică, situația în oarecare măsură schimbă donaţiile de tehnică militară americană.

În ultima perioadă, a menționat dl Galbura, se întreprind măsuri pentru a face serviciu militar mai atractiv pentru cetățeni. Spre exemplu, primele locuințe au primit militarii care lucrează în bază de contract în martie 2016, în anul curent – 18 militari au beneficiat de apartamente la Cahul, încă 15 militari din Bălți vor primi apartamente în viitorul apropiat. Astfel, în 2019 se vor repartiza militarilor 335 de apartamente.

Sarcina de încorporare în raionul Ștefan Vodă se îndeplinește, a subliniat dl Nicolae Molozea, președintele raionului, cât și dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dat fiind faptul că există o colaborare bună între secția administrativ-militară, Consiliul raional, APL de nivelul I, spitalul raional și Inspectoratul de poliție.

Cei prezenți la ședință au numit unele probleme care pot fi soluționate doar cu implicarea structurilor de nivel republican, cum ar fi protejarea râului Nistru din partea statului vecin Ucraina sau delimitarea hotarelor între Moldova și Ucraina etc.