Noutăți

Viceministru al MAI Ion Țurcan în vizită de lucru la Ștefan Vodă

Conform orarului întâlnirilor membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii, viceministru al Afacerilor Interne, Comandantul Trupelor de Carabinieri, Ion Țurcan a avut o ședință de lucru, la care au participat conducerea raionului Ștefan Vodă, conducătorii serviciilor MAI desconcentrate în raion, angajați ai Inspectoratului de poliție, primarii localităților, șefii direcțiilor Consiliului raional și instituțiilor raionale.

Participanții au discutat despre problemele actuale cu care se confruntă administrațiile publice locale și cetățenii, despre activitatea polițiștilor și despre așteptările pe care le au cetățenii de la instituțiile statului.

Mesajul de debut al dlui Țurcanu a fost laconic: Ministerul de Interne s-a implicat activ în soluționarea problemelor înscrise în Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a informat că în Consiliul raional Ștefan Vodă există o conlucrare bună cu Inspectoratul de poliție, Serviciul situații excepționale și protecția civilă, Poliția de frontieră. O dovadă elocventă în acest sens – lichidarea, cu forțele comune, a consecințelor ninsorilor abundente din 6-8 ianuarie curent. Deoarece Ministerul Transporturilor nu se implică în deszăpezirea drumurilor de acces spre localități, președintele raionului a punctat că din fondul rutier al raionului vor fi contractați agenții economici care dispun de tehnica necesară pentru a interveni în situații excepționale la curățirea drumurilor de acces.

Președintele raionului a accentuat că Consiliul raional totdeauna a fost receptiv la necesitățile Inspectoratului de poliție. Astfel, au fost alocate surse pentru procurarea autospecialei pentru transportarea deținuților, pentru procurarea uniformei polițienești. Aceasta atitudine va fi constantă în pofida problemelor financiare existente.

Șeful Inspectoratului de poliție, dl Andrei Trofimov, a venit cu propunerea de a disloca o unitate de carabinieri în s. Olănești, dat fiind faptul că există spațiul necesar. Dl Turcanu a informat că reforma trupelor de carabinieri prevede ca în fiecare raion să fie o campanie cu destinație specială.

Majoritatea primarilor care au participat în dezbateri sunt mulțumiți de activitatea Inspectoratului de poliție, deși mai există probleme ce țin de conlucrarea între primar și polițistul de sector. Dl Zavalișca, primar de Slobozia, s-a referit la o problemă care nu poate fi soluționată la nivel local – izolarea persoanelor cu dereglări psihice, comportamentul agresiv al cărora prezintă pericol pentru societate. În raionul Ștefan Vodă două persoane din acest contingent au comis crime grave. În baza raportului întocmit de polițistul de sector despre comportamentul neadecvat persoana poate fi dusă urgent la spitalul de psihiatrie (transportul este asigurat de serviciu medical de urgență), însă pacientul după tratament se întoarce în localitate și în perioada acutizării a bolii iarăși devine periculos.

Despre necesitatea dotării mai bune a polițiștilor de sector au vorbit mai mulți primari. Până la anul 2020 40 mln de euro – sursele din fondurile europene – vor fi îndreptate spre dotarea modernă a efectivului poliției, a adus la cunoștință viceministrul Afacerilor Interne.

În cadrul ședinței de lucru au fost discutate și problemele ce țin de protecția cetățenilor de incendii, înecuri, de braconaj și pescuitul ilicit, de motivarea polițiștilor etc.

După ședință de lucru dl Ion Țurcan a primit cetățenii în audiență.

DSC00159