Noutăți

Veteranii urbei s-au întrunit în ședință

La inițiativa dlui Mihail Tomov, președintele  organizației orășenești a veteranilor de muncă, recent s-a organizat o întrunire a membrilor organizației care a avut loc în sala de ședință a primăriei. Au fost invitați la această întâlnire dna Valentina Barbei, vicepreședintele raionului, și dl Veaceslav Cociu, primar de Ștefan Vodă, conducătorii instituțiilor din domeniul social.

Dl Tomov a prezentat un raport succint despre activitatea consiliului organizației, despre situația actuală a veteranilor. Spre părere de rău, problemele enumerate cu care se ciocnesc oamenii de vârsta a treia au rămas aceleași, ca și altădată: pensii mizerabile, prețuri exorbitante la produse alimentare și medicamente, servicii comunale scumpe, imposibilitatea de a proteza dinții din cauza costului mare a acestor servicii, servicii medicale care lasă mult de dorit la capitolul relații medic-pacient și nu numai, etc., etc. Președintele organizației a informat că nenumăratele adresări și petiții la conducerea de vârf a țării au rămas fără răspuns s-au a fost primit răspuns formal, iar situația pensionarilor se înrăutățește pe an ce trece. Dna Olga Fesic, președintele societății primare a invalizilor, a completat raportul, informând prezența despre sprijinul acordat membrilor asociației și mulțumind tuturor sponsorilor pentru conlucrare și ajutor.

Omul care duce un trai greu deseori este supărat pe toată lumea, indignat de atitudinea statului, chiar și agresiv față de funcționarii publici care practic  nu poartă nicio vină deoarece nu pot încălca legislația în vigoare, fie și imperfectă. Orășenii bătrâni sunt cu adevărat furioși din cauza măririi taxelor la apă și canalizare, din cauza că țevile putrede din subsoluri trebuiesc schimbate din contul proprietarilor blocurilor multietajate, astfel, argumentele aduse de către dl Iurie Nicolenco, conducătorul „Apă-Canal Ștefan Vodă”, n-au convins practic pe nimeni. Oamenii cer ca târgurile de sâmbătă la care veneau producătorii agricoli  vânzând produsele mai ieftin ca la piață unde prețurile sunt dictate de precupeți să fie desfășurate ca altădată, la un loc potrivit. Reparația cartierelor și străzilor deteriorate este o altă problemă a orașului, au menționat veteranii.

Dl Cociu, primarul urbei, a avut o atitudine foarte respectuoasă față de veterani care au muncit o viață pentru societate nefiind răsplătiți după merite la pensionare. Primarul a informat că în timpul apropiat se va începe lucrul asupra elaborării planului de dezvoltare social-economică a urbei pentru următorii cinci ani, toate problemele fiind prioritezate. În context, primarul a chemat veteranii să fie activi, să vină cu propuneri concrete pentru ca toate solicitările orășenilor să fie luate în calcul.

Au venit cu informații utile pentru veterani dna Mariana Haret, directorul Centrului de sănătate Ștefan Vodă, dna Parascovia Boian, șefa secției consultative a spitalului raional, dna Viorica Godiac, șefa Casei teritoriale a asigurărilor sociale. Despre necesitatea fondării muzeului raional a vorbit dl Anatol Cîrnu, profesor de istorie la liceul „Ștefan Vodă”, cerând să fie făcut un demers către Consiliul raional cu solicitarea de a transmite clădirea fostei procuraturi la balanța primăriei.

Dna Valentina Barbei a salutat, din partea conducerii raionului, veteranii mulțumindu-le pentru munca depusă pe parcursul vieții. Se vor depune eforturi comune întru soluționarea unor probleme ce țin de competența administrației publice locale de nivelul I și II, în măsura posibilităților existente, a punctat vicepreședintele raionului.

La ședință a fost primită încă o adresare a veteranilor către toate instanțele ierarhic superioare cu solicitarea de a soluționa problemele stringente ale veteranilor.

Deoarece evenimentul a avut loc în ajunul sărbătorii de 8 Martie, toate femeile au primit în dar un mărțișor din partea primăriei.

Valentina GORNOSTALI, IP „PRIER”