Ecaterina Malcoci, născută la 25 noiembrie 1935, în satul Crocmaz, raionului Ștefan-Vodă, este mândria satului ei și a raionului nostru prin nobila profesie de actor pe care a îmbrățișat-o. Dar nu a fost un actor pur și simplu, a fost unul de nota zece, care ne-a dus faima în lume. Desigur, pentru a ajunge la o carieră de succes a trecut mai întâi treptat prin mai multe școli. Astfel, după absolvirea școlii de 7 ani din s. Crocmaz, și-a continuat studiile la școala medie din s. Olănești. Colegele ei, care își aduc aminte și acum de ea, mărturisesc că în învățătură era foarte străduitoare, iubea să citească literatură artistică și visa să devină actriță. Primul licăr de speranță în realizarea visului a fost atunci când, în anul 1955, a fost admisă la Școala Teatrală din Moscova „B. V. Șciukin”. În anul 1960, absolvind cu succes școala din Moscova, revine în Moldova, și tot în acest an se angajează ca actriță la teatrul „Luceafărul” din Chișinău. În paralel cu activitatea teatrală, Ecaterina Malcoci a debutat în anul 1961 ca actriță de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul „Insula vulturilor”. A interpretat apoi roluri care au plasat-o printre actorii de frunte ai filmului moldovenesc. O actriță din cele mai prestigioase, care, după cum mărturisesc colegii și contemporanii ei, făcea din orice spectacol în care participa o adevărată sărbătoare, și când o vedeai în scenă te simțeai mândru că faci parte din acest popor. În anul 1971 a primit titlul de Artistă emerită. Era, precum mărturisesc contemporanii, așa de frumoasă că au numit-o Brigitte Bardot a Moldovei. Născută într-o familie atât de simplă avea totuși calități de noblețe înnăscută, parcă era din aristocrați. În acest an ar fi împlinit 80 de ani. Consătenii, care o iubesc ca pe o surioară dragă, au depus tot efortul ca să comemoreze această dată pe cinste.
Astfel, pe data de 25 noiembrie, de ziua Ecaterinei Malcoci, în Crocmaz, a fost o zi de mare sărbătoare, cu mese întinse și oaspeți ca la hram. Primii oaspeți de onoare întâmpinați cu pâine și sare în curtea liceului, ce îi poartă numele, a fost echipa de actori de la teatrul „Luceafărul” din or. Chișinău. Actorii, în număr de nouă persoane (Ion Jitari, Paulina Zavtoni, Stela Focșa, Iulia Bordeianu, Ruslan Croitor, Sergiu Plângău, Vitalia Grigoriu, Oleg Lungu, Valentin Munteanu), au venit cu mare drag acasă la fosta colega lor cu un spectacol – „Testament” după Gheorghe Urschi. Piesa, montată pentru prima oară în anul 1992, este actuală și astăzi, și este o comedie cu un subiect „fierbinte” din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți aceşti ani cu sala plină. Actorii au fost răsplătiți cu aplauze furtunoase, flori, primind în dar de la direcția cultură cartea „Raionul Ștefan-Vodă – o perlă a Bugeacului”. Elevii liceului din s. Crocmaz au avut și ei un dar pentru oaspeții de onoare: câte un exemplar din ediția specială a ziarului școlar „Temperatura Adolescenței”, dedicat Ecaterinei Malcoci, de asemenea au avut pregătit un recital de poezii dedicate actriței, atât de mult iubită de băștinași.
După spectacol, actorii au fost invitați în muzeul satului Crocmaz, amenajat recent cu vitrine și mobilier grație proiectului „Generații tinere active pentru trecut”. Acest muzeu are un compartiment aparte dedicat Ecaterinei Malcoci. În această casă mare a actriței, dna Eugenia Clașevici, muzeograful, păstrează documente de valoare: certificatul de naștere a actriței, multiple diplome ale ei, fotografii, vestimentații ale actriței, ș.a. Actorii au fost foarte emoționați să vadă această casă mare improvizată a colegei lor dragi, să vadă dragostea băștinașilor pentru ea. Oaspeții au adus în dar cărți din domeniul teatrului și le-au oferit muzeului și bibliotecii liceului, de asemenea au venit cu invitația la teatrul „Luceafărul”.
În amintirea Ecaterinei Malcoci s-a pregătit și o masă de pomenire. În curând teatrul „Luceafărul” va sărbători jubileul de 55 de ani. Actorii au fost plăcut surprinși când crocmăzenii le-au cântat „Mulți ani trăiască” și i-au îndulcit cu o tortă pregătită în special pentru acest eveniment – ornamentat în formă de cortină de teatru, cu inscripția: „Vei străluci mereu ca un luceafăr sfânt”. La masă, atât actorii cât și prietenele actriței de mahala, rudele au împărtășit amintiri plăcute din timpul vieții, copilăriei, tinereții Ecaterinei. Peste tot domnea o atmosferă plăcută, prietenoasă, ca până la urmă să se unească vocile într-un cor unic cu melodia „Cât trăim pe-acest pământ”.
Cristina Stroici, specialist superior, DCTST