Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Valorizarea apei

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. Tema anului 2022 este Valorizarea apei, având la bază un program de acțiuni bine structurat, cu diverse  abordări  vine să  acționeze, să unească eforturile tuturora  pentru a  realiza o schimbare  de atitudine, demarează în perioada 18-25 martie 2022 în toate localitățile raionului, menite să evidențieze  multe acțiuni de salubrizare, expoziții foto și de pictură a izvoarelor, cișmelelor, fântânilor; concursuri, tradiții și ritualuri, legende, ghicitori, discuții, recitaluri de poezii, în total 22 de activități.

Această temă se va extinde dincolo de problemele de stabilire a prețurilor pentru a include valoarea de mediu, socială și culturală pe care oamenii o acordă apei. Funcționarii publici  a trei direcții din cadrul Consiliului raional Ștefan Vodă (Direcția agricultură și alimentație, Direcția economie și atragerea investițiilor, Direcția cultură, tineret, sport și turism în parteneriat cu AO Mișcarea Ecologistă  Ștefan Vodă, cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism din Moldova, SE Biotica) la 18 martie  în incinta consiliului raional au lansat campania de informare  Apei i-a fost dat puterea de a deveni seva vieții pe pământ cu temele: Apa în agricultură  fiind relatată de dna Diana Rusu, șefă direcției agricultură și alimentație. În acest context  scopul  direcției economie și atragerea  investițiilor a țintit de a trage un semnal de alarmă asupra necesității Economisirii și  protejării cantitativ și calitativ a resurselor de apă fiind distribuite prin rețelele de socializare pliante.

Apa are o valoare economică, dar și culturală, fiind parametrul de evaluare a vieții unui popor și despre felul în care el s-a comportat față de aceasta de-a lungul timpului. La rândul său, Direcția cultură, tineret, sport și turism a organizat un vernisaj fotografic cu genericul: O podoabă a meleagului –fântânile; și o expoziție de cărți și reviste cu genericul Cultul apei ca simbol al existenței, al curățeniei spirituale din comunități oglindită în literatură, muzică, pictură, în motive și simboluri decorative la fântâni.

Fiecare  dintre noi poate face ceva pentru a proteja apa împotriva oricăror factori care o poluează și o degradează.

Valentia Uța, șefa DCTST