Noutăți

„Vacanță în siguranță”: Sfaturi de la Inspecția Energetică Teritorială Căușeni

Se apropie vacanţa de vară a elevilor, perioada când copii nu mai sunt sub supravegherea profesorilor, după caz şi a părinţilor. Anume în perioada respectivă avem o creştere a accidentelor produse de curentul electric, unde deseori au de suferit copiii:

– la sustragerea metalelor neferoase din substaţii;

– aruncarea diferitor sârme pe conductoarele electrice;

– urcarea pe substaţii, piloni, pe copaci, unde firele electrice sunt aproape de crengile lor;

Utilizarea incorectă cu instalaţiile electrice duce la apariţia pericolului asupra vieţii omeneşti în general. Acţiunile care se cer realizate până la începutul vacanţei, în perioada lunii mai:

  • de a petrece lecţii, conversaţii cu elevii claselor primare despre pericolul curentului electric;
  • de a petrece diferite concursuri de desene cu tema: ”Securitatea electrica”.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii este necesar ca în şcoli, licee, gimnazii fiecare copil să fie familiarizat cu cele mai simple, dar absolut necesare cunoştinţe: cu  regulile securităţii electrice, care cer ca în nici un caz să:

– Nu atingeţi pilonii, conductoarele electrice, întrerupătoarele, legăturile la sol şi toate celelalte echipamente electrice.

– Nu atingeţi conductoarele ce atârnă suspect în apropierea instalaţiilor electrice sau aflate la sol, după avarii, furtună, ploi sau vânturi puternice.

– Nu deschideţi uşile panourilor de distribuţie şi cutiilor de cablu.

– Nu pătrundeţi pe teritoriul punctelor cu transformatoare, în încăperile lor, la panourilor de distribuţie şi ale altor instalaţii electrice.

– Nu vă urcaţi pe pilonii liniilor aeriene electrice.

– Nu legaţi animale de pilonii liniilor aeriene electrice.

– Nu vă urcaţi în arbori prin coroana cărora trec linii electrice aeriene.

– Nu aruncaţi nimic în direcţia sau pe instalaţiile electrice.

– Nu vă jucaţi în apropierea instalaţiilor electrice, transformatoarelor, echipamentelor, pilonilor.

– Nu acceptaţi nici o propunere, indiferent de la cine provine, care vă poate determina chiar şi în cea mai mică măsură, să încălcaţi aceste reguli.

– Nu lăsaţi micuţii fără supraveghere.

Respectând aceste reguli, excludeţi producerea accidentelor care pot avea loc cu elevi şi copii. În caz de depistare a cazurilor de producere a accidentelor în instalaţiile electrice, imediat informaţi reprezentanţii furnizorilor de energie electrică Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. prin numerele de contact de pe facturile de plată sau prin intermediul Oficiului poştal.

În atenția echipei manageriale și a diriginților!

Ţinând cont că în perioada vacanţei de vară, conform datelor statistice, se intensifică numărul electrocutărilor în rândurile copiilor, IET Căușeni solicită ca lucrările de profilaxie a electrocutărilor în rândurile elevilor în perioada vacanţei de vară să fie planificate din luna aprilie şi până în mai cu următoarele cerinţe:

  • în cadrul adunărilor cu părinţii de atenţionat rolul părintelui privind comportarea adecvată a copiilor cu instalaţiile electrice, interzicerea jocurilor în zonele de protecţie a instalaţiilor electrice respectarea regulilor de securitate electrică.
  • în cadrul orelor educative de familiarizat toţi elevii cu regulile de securitate electrică în instalaţiile electrice;

  Inspectoratul Energetic de Stat vine cu un apel către părinți, pedagogi, către specialiștii în domeniu de a conlucra mai strâns, mai eficient cu generația în creștere în vederea obținerii unui comportament adecvat al copiilor și minorilor cu instalațiile electrice, fapt care va permite o reducere a numărului electrocutărilor în rândul lor.

Vlad BULGARI, inginer inspector IET Căuşeni