Izolarea strictă în perioada răspândirii infecției COVID-19 în RM riscă să crească vulnerabilitatea multor copiii împotriva exploatării și abuzului sexual online. Unele relații pe care le construiesc copiii pe Internet pot fi periculoase. Chiar dacă copilului i se pare că vorbește cu un adolescent de vârsta sa, nu e sigur cine-i în spatele monitorului și care sunt adevăratele intenții ale acelei persoane.
Recomandările Poliției referitor la măsurile de prevenire a abuzurilor sexuale față de copii în mediul online.
Pentru părinți:
– Familiarizați-vă cu tehnologia;
– Folosiți instrumente online de control parental;
– Restricționați setările de confidențialitate în browser;
– Învățați termenii tehnologici dar și jargonul copilului, tânărului internaut;
– Monitorizați activitatea online. Fiți și DVS ușor activ!
– Urmăriți-l pe toate conturile de Social Media. Atenție, însă, că acest proces să nu fie transformat în control represiv, deoarece astfel copilul va fi determinat să se „ascundă”. „Împrieteniți-vă” pe rețelele sociale, apreciați-i postările, iar dacă vedeți ceva ce vă îngrijorează, vorbiți-i atent, între patru ochi. Spuneți-i ce vă îngrijorează și de ce;
– Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge;
– Învățați-l cum să fie responsabil online;
– Să fie politicos online ca și în viața reală-la școală, în curte sau la locul de joacă;
– Să nu spună numele, adresa sau alte date personale străinilor;
– Să nu răspundă străinilor, la fel cum nu vorbește cu oamenii străini pe stradă;
– Arătați-i că poate avea încredere în dumneavoastră;
– Dacă se întâmplă ceva rău, nu-l criticați ci ascultați-l. Va ști că poate apela ori de câte ori va simți nevoia;
– Ajutați-l să depășească etapa de rușine și jena;
– Spuneți-i cât mai des că aveți încredere în el.
Pentru copiii:
– Ai grijă de reputația ta! Înainte de a posta pe o rețea socială, gândește-te dacă ai vrea ca la acea informație să aibă acces toată lumea. Nu uita, internetul este un loc public!
– Respect pe Internet. Comportă-te cu ceilalți așa cu ai dori să se poarte si ei la rândul lor cu tine. În cazul în care cineva te deranjează, blochează și raportează persoana.
– Nu te lăsa acaparat! Navigarea pe internet e o activitate ca oricare alta, nu lăsa să-ți ocupe timpul și să-ți distragă atenția de la alte lucruri importante cum ar fi timpul petrecut cu prietenii.
– Cere ajutorul! Nu te teme să ceri sfaturi prietenilor, părinților sau profesorilor atunci când te afli într-o situație dificilă.
– Nu vorbi cu necunoscuții. Deși pare prietenoasă, o persoană pe care o cunoști doar pe internet ar putea fi oricine.
– Nu da informații personale. Numele tău, școala la care înveți, pozele tale sunt toate personale și nu e bine să le împărtășești cu ceilalți pe internet;
– Nici un copil sau adolescent nu trebuie să suporte amenințările sau șantajul cuiva, fie și în mediu online.
– Șantajul online este un abuz. Și, ca în orice abuz, victima nu poartă nici o vină. Responsabil pentru situație se face întotdeauna cel care șantajează, amenință, abuzează.
– A expedia imagini și video cu caracter sexual înseamnă a pierde controlul asupra lor. Gândiți-vă la asta, chiar și atunci când sunteți într-o relație frumoasă și caldă cu cineva pe care îl cunoașteți foarte bine.
– În orice situație neplăcută legată de comunicarea online, vorbiți despre asta cu o persoană în care aveți încredere. Întodeauna puteți comunica, confidențial, cu un consilier siguronline.md sau puteți apela numărul unic de urgență 112.
Elena CEBAN, OP a SIC a SSP a IP Ștefan Vodă