Noutăți

UN EVENIMENT CU DOUĂ DEDICAŢII

În una din ultimele zile din 2017, mai exact pe 27 decembrie, în sala de şedinţe a Consiliului raional a avut loc o acţiune culturală cu o încărcătură deosebită, care şi-a pus şi a realizat cu brio două scopuri: efectuarea bilanţurilor concursului raional al muzeelor „Sărbătorile de iarnă la muzeu” şi consemnarea Zilei Naţionale a Actorului. Organizată sub egida Consiliului raional şi nemijlocit cu prezenţa dlui Nicolae Molozea, preşedintele raionului, şi dlui Vasile Gherman, vicepreşedinte al raionului, acţiunea a fost realizată cu concursul direcţiei cultură, tineret, sport şi turism (DCTST) şi a direcţiei generale educaţie (DGE).

Referindu-se la concursul muzeelor, dna Valentina Uţa, şefa DCTST, a menţionat că organizatorii concursului raional, în parteneriat cu muzeele, şi-au propus în perioada 11-16 decembrie 2017 să reconstituie spiritul sărbătorii în care trăia satul tradiţional din ajunul Naşterii Domnului până la Botezul Mântuitorului. Prin elemente de recuzită ceremonială, costume de sărbătoare şi măşti au fost invocate momente importante ale acestui segment temporal sărbătoresc: colindatul copiilor, cetelor de feciori, al bărbaţilor maturi, al fetelor şi femeilor, jocurile cu măşti (Capra, Ursul, Căluţul, Malanca, Craii etc.), ritualuri specifice satului – tăierea porcului, semnificaţia colacului, ieslea care înfăţişează Naşterea Domnului.

Comisia de concurs a examinat, deplasându-se pe teren, expoziţiile tuturor muzeelor din raion, inclusiv celor din şcoli, şi alte aspecte ale minunatelor tradiţii, obiceiuri ale neamului nostru din această perioadă. Ca rezultat, locul I i-a fost conferit muzeului etnografic din s. Crocmaz, condus de neobosita şi extrem de generoasă prin efortul depus de o mulţime de ani, dna Eugenia Claşevici, căreia dl N. Molozea i-a înmânat un cadou de preţ şi Diplomă de gradul I. Locul doi le-a revenit muzeului „La bunici” din s. Tudora şi muzeului de istorie şi etnografie din s. Răscăieţi. Locul trei l-au obţinut  muzeul de istorie şi etnografie din s. Purcari, muzeul etnografic „La casa bunicilor” şi muzeul etnografic „Din suflet – suflet răsare” – ambele din s. Talmaza. Toţi premianţii au primit cadouri de preţ şi diplome de gradul respectiv.

Cât priveşte consemnarea Zilei Naţionale a Actorului, primul lucru care se cere de menţionat este că acest eveniment a revenit pe agenda de evenimente, organizate de Consiliul raional şi direcţia cultură. Personal sunt legată de teatru nu doar pentru că sunt de profesie regizor, dar şi graţie faptului că teatrul este unul dintre cele mai răspândite fenomene culturale din lume, admirat de sute de milioane de oameni. Sunt ferm convinsă că actorii, inclusiv amatori, merită recunoştinţa sinceră a tuturor, căci ei încearcă nu doar să repună în scenă viaţa, dar şi s-o facă mai bună. De aceea îi îndemn pe toţi să susţină nu doar cele patru teatre cu titlul „model”, dar şi pe toţi actorii din căminele culturale, de la şcoli, care montează, cu diverse ocazii, spectacole, scenete etc.

Şi pentru ca să dau măcar câteva nume dintre cei menţionaţi cu cadouri şi diplome, îi voi numi pe dle Emilia Tincu, Svetlana Agachi şi Adrian Gurdiş din Ştefan-Vodă, dna Galina Marinescu şi Dorel Cociu din Carahasani, Zaharia Voloh, dna Liuba Ciobanu şi promiţătoarea Laura Şcraba din Palanca, pe Luca Procopovici (în foto), dle Eugenia Gobjilă şi Ana Sardari din s. Volintiri etc.

În luarea sa de cuvânt dl N. Molozea, printre altele, a menţionat:

–Am venit cu mare plăcere la această acţiune a noastră comună. Cu plăcere, dar şi cu foarte mult respect atât pentru cei care activează în muzeele din raionul nostru, cât şi pentru artiştii amatori care promovează teatrul. Sunt bucuros că i-am înmânat astăzi premiul I distinsei doamne Eugenia Claşevici, pentru care muzeul satului îi este ca un copil. În acest muzeu se crease o situaţie extrem de dificilă şi dna E. Claşevici mi s-a adresat cu rugămintea s-o ajut. Am făcut tot ce mi-a stat în puteri şi acum ne putem mândri cu toţii cu acest muzeu. În 2018 vom acorda tot sprijinul muzeului din s. Talmaza, unde este o situaţie de asemenea dificilă. Cât despre artiştii amatori, îndrăgostiţi de teatru, pot spune doar cuvinte de mulţumire. Pentru că toate acţiunile culturale valoroase din ultimii aproape trei ani noi le-am realizat exclusiv doar cu forţele proprii ale artiştilor amatori din raion, inclusiv ale celor care iubesc arta teatrală, a specificat preşedintele raionului.

Acţiunea a finalizat cu două momente superbe: cu o poezie proprie a dnei Svetlana Agachi şi o scenetă a actorilor teatrului din s. Palanca, ambele stârnind hohote de râs şi admiraţia celor prezenţi.

Maria ROMANCIUC,

specialist principal al DCTST

a Consiliului raional