Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Umorul și autoironia nu au limite!

Cel mai bun mod a te umple de  pozitiv este să râzi, să râzi din suflet. Și poate că cel mai important lucru pentru teatru de satiră și umor a fost râsul spectatorului din sală, căci  râsul ca nimic altceva unește oamenii, creând o atmosferă de comunicare prietenoasă.

Festivalul raional de satiră și umor  ,,Gura satului,, este o mare oportunitate pentru spectatori de a vedea activitatea instituțiilor culturale din teritoriu și de a se reâncărca cu acea energie sinceră, caracteristică spectacolelor satirice. Din păcate, de data aceasta acțiunea a avut loc fără spectatori prezenți în sală din cauza situației epidemiologice din țară. Însă, acest fapt nu a creat impedimente pentru colectivele teatrale de a se manifesta în format on-line.

Festivalul raional de satiră și umor „Gura Satului” este un proiect socio-cultural, al cărui scop ține de extinderea orizonturilor culturale, dezvăluirea subiectelor actuale ale fiecărui sat din punctul de vedere al umorului și totodată de creare a condițiilor pentru dezvoltarea artei teatrale.

Festivalul a fost organizat de Direcția cultură, tineret, sport și turism sub patronatul Consiliului raional Ștefan Vodă. Programul  a inclus diverse genuri teatrale, dezvoltate activ, eficient și expresiv pentru toate gusturile. O caracteristică specială a Festivalului au fost spectacolele – creații proprii, schițe și colaje pline de umor prezentate de colectivele creative ale caselor de cultură din raion. De asemenea, s-au inclus activ și bibliotecile, care la fel și-au prezentat improvizațiile alese.

Luând în considerație faptul că nu toate instituțiile au regizori profesioniști, actori și scenaristi, rezultatele unora au fost foarte îmbucurătoare. E de menționat că, în procesul căutărilor creative angajații din cultură și-au îmbunătățit abilitățile: au gândit schițele teatrale, dezvoltând abilitățile de regie și scenografie; au învățat textul prelucrând arta vorbirii;  au practicat actoria, dezvoltânt și șlefuind, unii chiar pentru prima dată descoperind măiestria actoricească. Și acest lucru contribuie  cu siguranță la imaginea pozitivă a instituției, pentru ce vreau să aduc sincere mulțumiri tuturor participanților.

Unsprezece sate din raion au participat la Festival: Feștelița, Carahasani, Copceac, Talmaza, Volintiri, Răscăieți, Palanca, Purcari, Căplani, Popeasca și Crocmaz. Comisia a selectat cele mai reprezentative și mai interesante lucrări, care au dezvăit tema festivalului, într-una dintre nominalizările propuse.

Festivalul raional de satiră și umor ,,Gura satului,,  a demonstrat  încă o dată că umorul și autoironia sătenilor din raionul nostru nu au limite și după cum se zice – nu poți înțelege seriosul fără umor!

Victoria Arutiunean, specialist principal DCTST