Noutăți

Turneul consacrat lui Efim Batîr a ajuns la a noua ediție

A noua ediție a turneului republican la lupte greco-romane și libere consacrat Antrenorului Emerit Efim Batâr s-a desfășurat la Ștefan Vodă, la data de 28 septembrie curent. Partea oficială a evenimentului sportiv de proporții – e vorba de deschiderea competițiilor – a avut loc la stadionul central al urbei. Cu mesaje de salut și urări de bine au venit în fața luptătorilor dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dl Vladimir Culacli, Antrenor Emerit al Republicii Moldova, dna Elena Batâr, soția regretatului antrenor, dl Anatol Moldovan, Antrenor Emerit al Republicii Moldova.

Vicepreședintele raionului a accentuat că conducerea raionului și Consiliul raional acordă o atenție deosebită dezvoltării sportului în raion. Astfel, de la începutul anului până în prezent s-au desfășurat 50 de evenimente de rang raional la diferite probe sportive. În acest scop Consiliul raional a alocat 400 mii lei. Este îmbucurător faptul că pe an ce trece tot mai mulți tineri practică sportul și duc un mod sănătos de viață, a conchis dl Gherman.

Dl Vladimir Culacli a îndemnat tinerii luptători să preia exemplu lui Alexandrin Guțu, original din s. Ermoclia, care a devenit campion european, mondial și a luat aurul la Jocurile Olimpice între cadeți. Din raion au ieșit și alți sportivi renumiți care au atins performanțe la cel mai înalt nivel. Deci, mult depinde de străduință depusă, de voința a fi învingător. Sunt sigur că din rândurile participanților de azi la turneu vor apărea noi campioni care vor duce în lume faima raionului și țării noastre, și-a exprimat convingerea dl Culacli.

Dl Grigore Vorfolomei a anunțat că competițiile vor avea loc în două săli sportive, deoarece starea vremii nu permitea desfășurarea turneului în aer liber ca altă dată.

La turneu au participat echipe din raioanele Căușeni, Leova, Hâncești, Florești, Ialoveni, Soroca, Cahul, Comrat, Ceadîr-Lunga, Cimișia, Ștefan Vodă, orașele Chișinău, Bender și Tiraspol, în total 250 de sportivi.

Luptele au fost spectaculoase, susținătorii și spectatorii au avut parte de clipe pline de emoții profunde. Deși la victorie a râvnit fiecare participant, au învins cei mai buni luptători.

Astfel, la luptele greco-romane locul I au ocupat 9 discipoli ai antrenorului Vladimir Culacli: Gabi Marlean (categoria de 23 kg), Maxim Cebotari (26 kg), Denis Chiseliță (32 kg), David Apostol (35 kg), Bogdan Solonari (38 kg), Alexei Mardari (40 kg), Nichita Apostol (40 kg), Liviu Bacal (52 kg), Cristi Bacal (70 kg). S-au evidențiat și oaspeții, pășind pe treapta I a podiumului: Roman Grigoroi (20 kg), Nicu Vataman (29 kg), Renat Pîrlog (32 kg) – toți din Căușeni, și Denis Gubenco din Tiraspol.

La lupte libere tabloul învingătorilor este mai colorat: pe locul I s-au plasat Nicu Zamfir (24 kg) și Chiril Guțu (26 kg), Vasile Gogu (38 kg) din Talmaza, Vadim Puiu (26 kg), Robert Constantinov (39 kg) Vitalie Andrușca (45 kg), Elvin Lupan (51 kg) și Ion Fustenco (75 kg) din Crocmaz, Andrian Stîngu (27 kg) și Dumitru Stîngu (45 kg) din Leova, Ion Rusu (28 kg) și Vadim Disculțu (55 kg) din Hîncești.

Turneul s-a desfășurat cu succes, organizatorii fiind la înălțime, n-a fost înregistrat niciun traumatism la luptători. Învingătorii au fost premiați cu cupe, medalii, tricouri și diplome pentru locul I, pentru locurile II și III – cu medalii, diplome și tricouri.

Toți antrenorii și luptătorii au primit invitația de a participa la ediția a X a turneului comemorativ Efim Batîr.