Noutăți

Turneu republican la judo în memoria lui Serghei Gîștemulte

La 16 aprilie primăria orașului Ștefan Vodă a organizat și desfășurat, în premieră, turneul republican la lupta judo în memoria maestrului în sport Serghei Gîștemulte. Scena casei de cultură din centrul raional s-a transformat în arenă de lupte. La deschiderea solemnă a turneului au participat frații Gîștemulte – Vasile, Nichifor, Nicolae și Alexandru, dl Nicolae Molozea, președintele raionului, dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dl Sergiu Moloman, primar interimar al urbei, dl Anatolie Cojocaru, specialistul primăriei în evidența militară, tineret și sport.

Dorina Fluerar, eleva clasei a XII-a a liceului „Ștefan Vodă”, moderatoarea turneului, a reamintit publicului și judocanilor că frații Gîștemulte au dus faima orașului Ștefan Vodă atât în țară cât și peste hotarele ei. Regretatul Serghei Gîștemulte, elevul regretatului antrenor emerit al Republicii Moldova Efim Batâr, a fost multiplu campion al diferitor turnee și campionate de rang republican, a participat la numeroasele turnee și campionate internaționale, ocupând locuri de frunte și proslăvind baștina și țara natală. Serghei Gîștemulte a fost mereu cu sufletul deschis spre tot ce înseamnă curaj, putere și voință. Cel de Sus l-a înzestrat cu frumoase calități omenești și cu o responsabilitate neobișnuită. Acest sportiv de performanță va rămâne un exemplu demn de urmat pentru tinerii judocani ai raionului Ștefan Vodă și nu numai.

Dl Molozea, maestru în sport la judo, președintele federației raionale de lupte, care a cunoscut foarte bine pe regretatul Serghei Gîștemulte, cu deosebită plăcere a salutat participanții turneului, dorindu-le baftă sportivă, lupte spectaculoase, dar fără traume. Luptele dezvoltă voința, bărbăția, dar și omenia. Nu întâmplător printre deputații parlamentului, miniștri, alte personalități importante sunt mulți foști luptători, a concluzionat președintele raionului.

Cuvinte de felicitare și încurajare au adresat luptătorilor dl Sergiu Moloman și dl Nichifor Gîștemulte, reprezentantul dinastiei sportive Gîștemulte.

La turneu au participat 9 echipe din 8 localități – Bender (antrenor – Zahar Ceacal), Sângerei (Ștefan Patron), Ialoveni (Vasile Balica), Cimișlia (Vasile Capmare), Căușeni (Cristina Bulat), Ștefan Vodă (două echipe – Veaceslav Gîștemulte), Ștefănești (Valeriu Malașevschi) și Tudora (Tudor Babei). Sportivii cu anul nașterii 2000-2004 au luptat în categoriile de greutate de 30, 37, 40, 50, 55, 60 și 73 kilograme.

Luptele pe tatami au fost înflăcărate, sportivii demonstrând voința de a câștiga și procedee spectaculoase răsplătite prin aplauzele spectatorilor. Duelurile au durat aproape cinci ore. Cei mai buni au fost judocanii din Sângerei, ocupând locul I per echipă, pe locul II s-a plasat echipa nr. I din Ștefan Vodă, pe locul trei – echipele din Bender și Ialoveni. Învingătorii au fost decernați cu cupe, medalii și diplome din partea primăriei Ștefan Vodă. În general, au câștigat toți participanții turneului, acumulând experiență de luptă, cizelând măiestria, făcând noi cunoștințe cu luptătorii din alte localități.

La turneu a avut loc și o surpriză frumoasă. Dl Sergiu Railean, compatriotul nostru, cu dorul de baștină în suflet, stabilit cu traiul în SUA, aflând despre lansarea noii tradiții sportive în Ștefan Vodă, a stabilit, din partea sa, premii bănești pentru învingători. Astfel, echipele au primit și prime: pentru locul I – 1600 lei, II – 1200 lei, III – a câte 1000 lei. Bravo, dl Sergiu Railean!

Au fost menționați cu diplome pentru voința de a câștiga Alexei Gangan din Ștefănești, Andrei Tudorica din Ștefan Vodă, echipa nr. II, Dumitru Colța din Tudora și Alexandru Bejan din Căușeni; pentru cele mai frumoase procedee – Roman Grib și Nicolae Șevcenco din Cimișlia, Stanislav Cara din Bender și Dorin Bîrcă din Ialoveni. Nu au uitat organizatorii nici de dinastia Gîștemulte, înmânând fraților medalii comemorative.

Felicitări pentru organizatorii turneului! Primul pas, făcut cu mult curaj, este un garant pentru viitor, pentru dezvoltarea continuă a sportului în raionul Ștefan Vodă.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”

DSC00036DSC00041DSC00044