Noutăți

Triumful sportiv al băștinașilor regretatului Efim Batâr

Un eveniment sportiv grandios, unic în felul său, s-a desfășurat pe stadionul din centru raional la finele lunii septembrie. E vorba de turneul republican în memoria antrenorului emerit al Republicii Moldova Efim Batâr. Turneul tradițional, ajuns la a cincea ediție, organizată sub egida președintelui raionului dlui Nicolae Molozea, în anii precedenți a derulat numai cu un gen de luptă sportivă – judo. Având în vedere că antrenorul Efim Batâr a contribuit cu pricepere, dăruire și pasiune la formarea numeroaselor generații de tineri luptători, practicând mai multe genuri de lupte sportive, comitetul organizatoric a realizat o idee neobișnuită de a invitata la turneu pe lungă judocani sportivii care se ocupă cu lupte libere și greco-romane. Astfel, luptele s-au desfășurat concomitent în trei spații conform categoriilor de vârstă și greutate.

O atmosferă de sărbătoare a asigurat fanfara din s. Slobozia, conducător dl Victor Babici, sunetele orchestrei invitând locuitorii urbei la acest spectacol sportiv de zile mari. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a salutat călduros participanții turneului, dorindu-le baftă sportivă în luptă cinstită și performanțe frumoase în viitor. Acest turneu va fi desfășurat în fiecare an, indiferent de faptul cine va fi la cârma raionului, a promis cu fermitate dl Molozea. Profund emoționată, dna Elena Batâr, văduva a lui Efim Batâr, a mulțumit, din numele tuturor membrilor familiei, sportivii, antrenorii și organizatorii turneului – Consiliul raional, direcția învățământ, școala sportivă. Au adus omagiu fostului coleg și prieten dl Vasile Balica, antrenor emerit al Republicii Moldova la judo, dl Alexandru Gâștemulte, veteran al luptelor. Au fost pe parcursul competițiilor alături de familia Batâr și participanții turneului dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, veterani ai luptelor domnii Valeriu Diocher și Ion Becciu, dna Raisa Burduja, șefa direcției învățământ, dl Grigore Vorfolomei, directorul școlii sportive, Valentina Uța, șefa direcției cultură, moderatoarea turneului, consilierii raionali, alți reprezentanți ai Consiliului raional, instituțiilor și serviciilor raionale.

Turneu în anul acesta s-a ridicat la un înalt nivel atât prin valoare sportivilor participanți, cât și prin numărul acestora: s-au prezentat 26 de echipe, în total 260 de luptători, din orașele Chișinău, Tiraspol, Bender, raioanele Florești, Slobozia, Ialoveni, Anenii Noi, Sângerei, Hâncești, Basarabeasca, Cimișlia, Călărași, Căușeni și, evident, Ștefan-Vodă.

Sportivii au luptat în 18 categorii de greutate. Lupta aprigă pe saltelele sportive a trezit un interes viu al suporterilor care au încurajat luptătorii preferați. Deși toți participanții au venit cu dorința de a învinge adversarii, ocupând locuri premiante, norocul sportiv a fost pe partea a 72 de luptători. 18 sportivi au ocupat locul I, fiind decernați cu diplome, medalii și trofee, alți 18 pentru locul II, pe lângă diplome și medalii, au primit în dar maiouri, iar pe locul III s-au plasat 36 de luptători. În general, au avut de câștigat toți participanții turneului prin experiență acumulată și relații noi de prietenie.

La finele competițiilor dl Vasile Gherman a declarat că a fost cu adevărat impresionat de organizarea competițiilor, de nivelul acestui turneu care adus aport considerabil în formarea a noii generații luptătorilor de succes. Simbolul acestui turneu, antrenorul și sportivul Efim Batâr, este și un îndemn către tineri să calce pe urmele băștinașului nostru pentru a atinge cele mai frumoase performanțe sportive.

Luptătorii din raionul Ștefan-Vodă au avut o evoluție fantastică la acest turneu, ocupând locul I per echipă, adunând în palmares 36 de medalii din 72: 16 la lupte greco-romane și a câte zece la lupte libere și judo. Bravo antrenorilor și discipolilor lor! Locul II per echipă i-a revenit raionului Basarabeasca, III – raionului Căușeni.

Valentina Gornostali, IP „Prier”