Noutăți

Totalurile expoziției de măști populare. Ediția I, 2016

În cadrul sărbătorii dedicate lui Mihai Eminescu și Zilei Nașionale a Culturii au fost premiați participanții și invingătorii concursului raional „Masca – de la ritual la spectacular”.

– Măștile au prins viață în preajma sărbătorilor de iarnă. Mulți participanți ai primei ediție a expoziției-concurs raionale cu genericul „Masca –de la ritual la spectacular” și-au pus la bătaie energia și imaginația și au confecționat obrăzare cu totul deosebite, a menționat dna Valentina Uța, șefa DCTST. Au fost reunite trei generații – copii, bunici și părinți. La sfărșitul lunii decembrie anului precedent și în prima jumătate a lunii ianuarie 2017 raionul Ștefan-Vodă s-a cufundat în istoria măștilor populare (grimase vesele și triste, altele înfricoșătoare), acestea fiind doar câteva din tot patrimoniul pe care deține raionul.

În final au participat concurenți din 11 localități (Carahasani, Talmaza, Antonești, Ștefănești, Crocmaz, Feștelița, Purcari, Olănești, Căplani, Tudora, Ștefan-Vodă), care au confecționat și au prezentat în vernisajul expozițional 123 de măști populare. Astfel, au participat 5 case de cultură, 2 școli de arte, un muzeu, 2 gimnazii, 2 centre de artizanat. Cele mai multe exponate, 31 la număr, a prezentat filiala școlii de arte din Crocmaz.

Juriul concursului a menționat cu cadouri de preț următorii participanți: Munteanu Eugeniu și Munteanu Rita din Antonești; Stepanov Violeta, Antoci Cristina, Cember Ecaterina din Olănești; Tudorica Raisa și Cebotari Daniel din Feștelița; Iliev Oleg, Nistor Eudochia, Bulai Valeria și Malachi Ion, elevii cl.7 din Purcari; Izbaș Victoria și Ceban Irina de la centrul de creație Ștefan Vodă; Arpentii Stas, Șincarenco C., Cornos Ilie, Juc Vadim, Diacu Ionela, Ganenco Ion, Canenco Ana – toți din s. Crocmaz.2.

Cu diplome și cadouri de preț au fost menționați:

– Centrul de creație, Ștefan-Vodă

– IP LT B.P.Hașdeu, Olănești

-Centrul de artizanat Zehra, Ștefănești

– Casa de cultură, Ștefănești

– Gimnaziul Gr.Vieru,Purcari

– Casa de cultură, Feștelița

– Casa de cultură, Talmaza

Juriul a acordat diplome și cadouri de preț invingătorilor concursului:

Locul Ișcoala de arte, Crocmaz

Locul II – școala de arte, Olănești

Locul II – casa de cultură, Antonești

Locul III – casa de cultură, Carahasani

Locul III – Tatiana Barbăneagră, Tudora,

Locul III – Vasilisa Maxian, Căplani

      Premiu special a fost înmânat dnei Iulia Luchianov din Crocmaz pentru 15 lucrări personale și mobilizarea a 15 elevi.

DSC00149 DSC00153 DSC00154