Duminică, 30 septembrie 2018, în incinta Casei de Cultură Ștefan Vodă a fost făcut bilanțul Festivalului Național al Cărții și Lecturii, ediția a VIII-a, etapa raională.
Toți iubitorii de carte, bibliotecarii din raion și beneficiari ai bibliotecilor care au decis să fie prezenți la această sărbătoare a cărții și lecturii s-au bucurat de un program vast, care a cuprins expoziție de carte, muzică, teatru și multă voie bună. Ne-a onorat cu prezența președintele raionului Ștefan Vodă, dl Nicolae Molozea, vicepreședintele raionului, dl Vasile Gherman; șeful Direcției regionale Est a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, comisar Ruslan Galușca, dra Adelina Barbăneagră, șefa Direcției economie și atragerea investițiilor, dna Raisa Burduja, șefa Direcției educație.
Juriul a examinat 38 dosare depuse la cele trei nominalizări: „Cel mai activ cititor”, „Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii” și „Cel mai bun proiect de promovare a cărții și lecturii realizat de alte instituții”. Cei 19 învingători s-au ales cu diplome și cadouri de preț din partea Consiliului raional Ștefan-Vodă. Astfel cel mai activ cititor a fost desemnată Ruslana Caburgan din satul Cioburciu, cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii a fost realizat de către Biblioteca Publică Ermoclia, iar la cea de-a treia nominalizare locul întâi i-a revenit Fondului pentru Tineri Ștefan Vodă, care au prezentat și un filmuleț despre activitățile lor de promovare a lecturii.
Președintele raionului, dl Nicolae Molozea, a salutat pe toți cei activi în promovarea cărții și lecturii, toți cei care conștientizează importanța lecturii în formarea personalității fiecărui om, pe cei care au depus efort pentru a trezi interesul față de carte și au îndrumat la lectură prin propriul exemplu, menționând că cartea în viața fiecărui om are un element central al creări unui psihic sănătos, a culturii generale și este uneori mai mult decât un profesor, un prieten sau o cunoștință.
Cei prezenți în sală au avut parte de un scenariu bogat în care a fost prezentată istoria cărții în evoluție de la tăblițe de argilă din Mesopotamia la e-reader și tabletele performante, disponibile astăzi în toate țările civilizate. De asemenea, a fost relatată și istoria lecturii la fel de interesantă, care pentru omul contemporan va fi mereu vocea civilizației. Lectura, ca activitate umană, a străbătut un drum lung de la cititul cu voce tare care era lent și anevoios, determinat de lipsa spațiilor dintre cuvinte, a semnelor de punctuație, precum și a diferenței făcute de majuscule, la lectura silențioasă, oculară și mult mai rapidă, devenită astăzi o activitate banală, familiară și firească.
Tot în cadrul festivalului a fost prezentat rezultatul unui proiect finanțat de către Asociația Obștească Reprezentanța din republica Moldova a Consiliului pentru Cercetări și Schimburi Internaționale „IREX”. Proiectul a avut drept scop prestarea serviciilor de livrare a cursurilor de limbă engleză pentru 9 reprezentanți ai bibliotecilor publice din raionul Ștefan Vodă și Direcția cultură, tineret, sport și turism în cadrul Fondului de dezvoltare a bibliotecii moderne, componenta de dezvoltare profesională. Rezultatul a fost demonstrat printr-un mini spectacol prezentat în limba engleză de către bibliotecari din raion, DCTST în colaborare cu Direcția regională „Est” a Inspectoratului Poliției de Frontieră. Tuturor beneficiarilor acestui proiect le-au fost înmânate certificate.
După cum susținea scriitorul Aurelian Silvestru că părinții ne ajută să devenim oameni, cărțile să rămânem, cu adevărat realizăm că cărțile sunt cărăușii civilizației. Fără cărți, istoria e mută, literatura nu are glas, știința paralizată, iar gândirea, imaginația și meditația în repaus.
Marina GANEA, specialist superior DCTST