Noutăți

Tineri antreprenori – beneficiari de granturi de la AOAM

poza320161017_13013320161017_130304Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) și-a propus să susțină tinerii oameni de afaceri în lansarea sau dezvoltarea start-up-urilor. Zece tineri antreprenori, cu vârsta cuprinsă între 23 și 34 ani, au completat, recent, lista beneficiarilor de granturi acordate în cadrul programului de finanțare care este susținut din fondul pentru dezvoltarea business-ului mic și mijlociu lansat la începutul anului de către președintele fondator, Vlad Plahotniuc. Este vorba despre businessmeni care și-au creat afacerile, fondate din remitentele din partea rudelor care muncesc în afara Republicii Moldova, cu forțe proprii. Ei au fost aleși în baza unui concurs de dosare depuse la AOAM, în urma căruia au reușit să convingă juriul constituit de Asociație că au cele mai bune și inovative idei pentru dezvoltarea business-ului pe care îl gestionează. Pe lângă suportul financiar pentru dezvoltarea afacerilor, în valoarea totala de 500 mii lei, beneficiarii granturilor vor primi consultanță, expertiză și școlarizare în domeniul afacerilor din partea oamenilor cu experiență în business pentru a continua traseul performantelor profesionale. Majoritatea tinerilor câștigători au afaceri la sate.

Cu bucurie menționăm faptul, că printre norocoși se regăsesc doi reprezentanți ai raionului Ștefan Vodă și anume: Igor Golban, conducător al GȚ „Ygrick-Group” din s. Carahasani și Alexandru Ciobanu, administrator al GȚ „Ciobanu Alexandru” din s. Talmaza.

Alexandru Ciobanu împreună cu soția gestionează o afacere în domeniul agriculturii, o minifermă specializată în creșterea porcinelor. Prin intermediul concursului lansat de PNUD Moldova, tinerii fermieri au pus baza afacerii, iar cu suportul grantului – 50.000 lei oferit de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova miniferma de porcine va fi dotată cu echipament modern. E de menționat entuziasmul tinerei familii în dorința de autoperfecționare și de profitare de oportunitățile diverse oferite tinerilor.

Igor Golban administrează o afacere a cărei activitate de bază este producerea şi comercializarea produselor nucifere, şi anume cultivarea nucilor şi migdalelor. Scopul principal a gospodăriei este de a obţine produse ecologic pure şi cu valoarea adăugată atât pentru piaţa internă cât şi externă. La moment întreprinderea preconizează să investească 450000 lei în construcția depozitului de păstrare a produselor nucifere și procurarea utilajului de recoltare și procesare a produselor nucifere din cadrul companiei. Scopul proiectului inovaţional datorită căruia a câștigat grantul în valoare de 50000 lei, oferit de AOAM, este de a implementa în cadrul întreprinderii un proces tehnologic nou pe piața locală, după o tehnologie individuală proprie, pentru asigurarea calității miezului de migdale și nuci pe o durata cat mai mare de timp, după recoltarea lor din livadă. Datorită implementării acestui proiect inovațional, administratorul susține că va putea recolta nucile și migdalele din livadă cât mai eficient și calitativ de pe pom, fără a vătăma pomii, fără a distruge ramurile și mugurii de rod pentru recolta de anul viitor, cu surse minime și într-un timp cât mai scurt. În așa fel, va putea fi supravegheat și monitorizat tot procesul, în rezultat obținându-se un produs finit excepțional din migdale și nuci. Produsele date vor fi valorificate cât mai eficient în cadrul întreprinderii, obținându-se miez de cea mai bună calitate, uleiuri ECO de migdal, cât și prelucrarea resturilor de la producere – fabricarea de BIO brichete din coji de nuci și migdale pentru ca întreprinderea să fie încălzită în perioada rece a anului și să fie independentă energetic.

Sunt îmbucurătoare istoriile de succes ale tinerilor agenți economici. Cu pași mici acestea au impact asupra economiei raionului, favorizând crearea noilor locuri de muncă și motivând generația tânără să rămână și să susțină dezvoltarea Republicii Moldova acasă.

Adelina Barbăneagră, șefa direcției economie și atragerea investițiilor