Este greu de imaginat pe același piedestal o bibliotecă municipală de top și o bibliotecă modestă din sat, cu resurse umane, informaționale, financiare și electronice limitate. Biblioteca Publică din satul Copceac raionul Ștefan Vodă, însă, a demonstrat că se poate dacă depui suflet și dăruire de sine în tot ceea ce faci. Astfel, în cadrul festivității de totalizare a rezultatelor programului Național LecturaCentral, ediția a 2-a, 2019, la concursul „Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii inclusiv cu ajutorul tehnologiilor” pe locul I au fost clasate două biblioteci – Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu și Biblioteca Publică din satul Copceac cu proiectul „Toți am pornit de la carte…”.
Programul Național LecturaCentral vine ca o extindere a Festivalului Național a Cărții și Lecturii, care încă din anul 2011 se organiza anual de către BNRM și bibliotecile publice teritoriale, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Direcțiilor/secțiilor de cultură municipale/raionale și are scopul de a da o nouă dimensiune activității de promovare a cărții și lecturii ca bază pentru cultură și cunoaștere. Astfel, deja al doilea an, pe parcursul lunii septembrie se desfășoară un set de activități care au drept scop centrarea contribuțiilor bibliotecilor, ale comunității, ale factorilor de resort pentru optimizarea interesului față de carte, promovarea lecturii, dezvoltarea culturii lecturii. La sfârșitul lunii septembrie, în fiecare an, programul LecturaCentral culminează cu o festivitate, unde are loc totalizarea concursurilor naționale din cadrul acestui program, anul curent fiind în număr de cinci: 1.Cel mai activ Cititor; 2. Cel mai original proiect de promovare a cărţii şi lecturii inclusiv cu ajutorul tehnologiilor; 3. Cel mai original proiect de promovare a cărților clasate în topul celor mai citite 10 cărți editate în anul 2017; 4. Biblioteca cu cea mai ingenioasă organizare a Programului Național LecturaCentral, ediția 1-a, 2018; 5. Cel mai bun eseu despre cartea: „Nici o șansă cu extratereștrii”, autor Iulian FILIP.
Natalia NEGRESCU, șef al bibliotecii publice din Copceac, a susținut, în cadrul festivității, că Programul LecturaCentral este un prilej în plus de a le aminti autorităților că bibliotecile trebuie sprijinite, ele fiind instituțiile cele mai importante ale comunității, alături de școli. Împreună cu voluntarii bibliotecii, ne-a istorisit laureata, și-au propus scopul de a selecta toate articolele despre activitatea bibliotecilor publice din raionul nostru, publicate pe parcursul anilor 60 în ziarul raional, „Steaua roșie” adunându-le într-o broșură, astfel demonstrând că bibliotecile sunt niște instituții necesare și utile, indiferent de regim politic, care vine și apoi pleacă, bibliotecile rămân îndeplinindu-și cu sârguință misiunea. Un alt scop al acestui proiect a fost să demonstreze a câta oară în plus că noi „Toți am pornit de la carte…” .
Încă un succes realizat în cadrul acestui program este diploma de mențiune acordată Andreei GANCEAN, cititoarei Bibliotecii Publice Cioburciu, Ștefan-Vodă la concursul „Cel mai bun eseu despre cartea: „Nici o șansă cu extratereștrii”, autor Iulian FILIP”.
Vin cu un îndemn, către toate bibliotecile publice din raionul Ștefan Vodă și cititorii acestora, de a participa mai activ la acest program în anul viitor, mai mult ca atât în contextul în care BP Copceac ne-a demonstrat prin propriul exemplu că se poate.
Marina GANEA,
specialist superior DCTST