Noutăți

„Te privește! Privește pe fiecare!”

În  cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor Ștefan Vodă a avut loc o masă rotundă cu prezența liceenilor de la liceul teoretic „Ștefan Vodă”. Tematica întâlnirii a fost consemnarea Zilei de contracarare SIDA -1 decembrie cu genericul ,, Te privește! Privește pe fiecare!”

Pentru informare:

În perioada anilor 1987-2015 în Republica Moldova au fost depistați cu HIV/SIDA 20897 persoane, din care 2905au decedat. La 01.01.2015 în viață au fost 7992 persoane. În 11 luni ai anului 2016 s-au depistat 685 cazuri noi. La 01.07.2016 sub supraveghere medicală se aflau 6522 persoane, în tratament ARV – 4234.

În raionul Ștefan Vodă la evidență cu HIV ( infectate ) se află 119 persoane. Bolnavi cu  SIDA – 40 persoane. În 9 luni ai anului 2016 au fost luați primar la evidență 10 persoane.

La masa rotundă tinerii au luat cunoștință despre amploarea problemei răspândirii infecției HIV/SIDA ca o problemă globală, o maladie care a depășit competențele doar a sferei ocrotirii sănătății și necesită implicarea diferitor factori de decizie de cel mai înalt rang pentru controlul situației. Obiectivul principal al întâlnirii a fost educarea metodelor de protejare împotriva infecției. Prin metode interactive cei prezenți și-au consolidat cunoștințele despre căile de transmitere, impactul epidemiei de SIDA, au avut ocazia să-și expună părerea referitor diferitor situații concrete de infectare HIV a tinerilor. Un obiectiv aparte a fost educarea la tânăra generație a toleranței față de jertfele SIDA, în special copii, tineri; față de persoanele care au contractat boala fiind infectate abuziv. Moderatorii s-au străduit să educe la tineri sentimentul de non-discriminare, non – stigmatizare față de persoanele HIV infectate.

Tinerii au plecat de la întrunire cu convingerea ,,Atenție, SIDA  nu  iartă pe nimeni”

Mariana Haret, șef CS Ștefan Vodă