Cu încă un eveniment cultural-artistic important s-a îmbogăţit palitra acţiunilor de masă din raionul nostru. Este vorba de prima ediţie a sărbătorii „Târgul de Crăciun”, care s-a desfăşurat în ultima decadă din decembrie pe piaţa Libertăţii din or. Ştefan-Vodă, în preajma bradului de Crăciun. Organizatorii acestui eveniment – Consiliul raional şi, implicit, direcţia cultură, tineret, sport şi turism – au decis să organizeze această sărbătoare în ajunul aniversării a 53-a a formării raionului nostru, care se marchează pe 24 decembrie. În piaţă au fost prezenţi conducerea raionului în persoana dlui Nicolae Molozea, preşedintele raionului, dnii Vasile Gherman şi Alexandru Pavlicenco, vicepreşedinţi ai raionului, consilieri raionali, primari ai localităţilor, evident, artişti amatori din raion şi locuitori ai urbei.
Şi dacă e târg – târg să fie, de aceea în mod special a fost rezervat un spaţiu destinat deliciilor culinare, unde puteau fi gustate tocăniţe, fripturi, sarmale, cozonaci, turte dulci, prăjituri, mere, nuci şi vin fiert cu scorţişoară. Au venit cu expoziţiile lor meşterii populari cu ţesături, măşti tradiţionale, globuleţe pictate manual, împletituri în fibre vegetale şi, bineînţeles, icoane, căci ce fel de Crăciun poate fi fără sfânta imagine a lui Hristos. Aici am găsit-o cu expoziţia sa de icoane pe dna Sofia Burdiugova din Olăneşti, care este prezentă la majoritatea expoziţiilor raionale de acest gen. Multe din cele expuse au fost procurate de vizitatori pentru a decora casa, masa, bradul etc. A venit cu o parte mică din mulţimea de exponate inedite şi dl Anton Port, profesor-pensionar din s. Popeasca , care a delectat prezenţa cu melodii interpretate la fluier.
Evenimentul a debutat cu un alai stradal al artiştilor amatori, accentul punându-se pe parada portului popular de iarnă. Peste 150 de participanţi, reuniţi în cete de mascaţi, urători, colindători au încântat publicul cu evoluţiile sale atât de diverse, deseori specifice doar acelei localităţi. În timpul ce trecea alaiul, o bunicuţă se apropie de noi şi spuse cu bunăvoinţă: „E foarte bine ceea ce se face astăzi. Pentru că noi ştim toate aceste minunate obiceiuri, tradiţii ale noastre, dar copiii, adolescenţii de astăzi stau cu ochii în telefoane mobile şi computere şi habar n-au cât sunt de frumoase aceste obiceiuri ale noastre. Iată mi-am adus-o pe nepoţica, care este uimită de cele ce vede.” Alături era o fetiţă de vreo 10 ani, care da încuviinţător din cap zâmbind. Toate alaiurile au fost extraordinare.
Dar iată că veni rândul următoarei etape a sărbătorii – o mică parte oficială, urmată imediat de evoluţia cetelor din localităţi.
–Stimată prezenţă, ceea ce inaugurăm noi împreună astăzi – sărbătoarea „Târgul de Crăciun”, a specificat dl Nicolae Molozea, se practică de multă vreme în ţările europene, care ştiu să-şi organizeze cu drag şi bucurie sărbătorile. Cu această primă ediţie a „Târgului de Crăciun” de la Ştefan-Vodă dorim încă o dată să ne reconfirmăm cursul nostru neabătut spre europenism. Sper că prin tendinţa noastră comună ne va reuşi. Pentru că anul 2017 merită să fie petrecut cumsecade, cu bucurie, căci a fost un an bun, un an care a adus în raionul nostru mai multe schimbări în bine, pe care, sunt sigur, lumea le-a observat şi le-a menţionat. Şi pentru ca 2017 să fie un an benefic au contribuit consilierii raionali, conducătorii de întreprinderi şi instituţii, oamenii simpli de la noi care ştiu să muncească bine. Le mulţumesc din suflet tuturor pentru contribuţia lor considerabilă şi vreau să ne dorim cu toţii, unul altuia, ca 2018 să fie şi mai bun, să ne aducă mai multe schimbări pozitive în întreg raionul, dar şi bucurii, împliniri, sănătate, fericire în plan personal. Vă felicit cordial cu prilejul admirabilelor noastre sărbători de iarnă.
Apoi de brad, unde se afla conducerea raionului, se apropiau rând pe rând cetele de urători. Bărbaţii sunt îmbrăcaţi în sumane şi căciuli, cu mantale, cojoace, cuşme de oaie, în berneveci, nădragi, opinci, iar femeile – cu bondiţe, cu cheptari cusuţi cu blană de miel, în bariz, cu şaluri şi trăistuţe alese. În acest sens a fost semnificativ portul artiştilor amatori din or. Ştefan-Vodă – cu „babe şi moşnegi” care au interpretat „Dansul babelor”. Au diversificat sărbătoarea la acest capitol şi artiştii amatori din Alava – îmbrăcaţi în port naţional rusesc cu obiceiuri ale acestui popor.
Evoluţia celor din Copceac a fost aplaudată îndelung de prezenţă, graţie interpretării excepţionale a „Colindei, colindelor” de către Doina Botezatu, ce are o voce distinctă, cu larg diapazon. Şi crocmăzenii au delectat publicul, prezentând drama populară „Căluţul” – apropo, Crocmazul este unica localitate din raion unde se interpretează această dramă. Emoţionantă, perfect pusă la punct a fost evoluţia formaţiei folclorice „Mărgăritare” de la Liceul „Ştefan-Vodă”. Şi, ca totdeauna, cu adevărat domnească a fost prezenţa cunoscutei în toată republica cete „Craii” din s. Talmaza. Obiectiv vorbind, merită cele mai înalte aprecieri evoluţiile pălăncenilor, căplănenilor, olăneştenilor, feşteliţenilor, antoneştenilor, mariancenilor, ştefăneştenilor, elevilor de la centrul de creaţie etc. Apropo, fiecare evoluţie a cetelor a fost răsplătită cu cadouri din partea conducerii raionului.
La început au fost menţionate expoziţiile amenajate în piaţă. Ei bine, „Târgul de Crăciun” de la noi a reunit în total peste 35 de expozanţi. Fiecare dintre aceştia au primit la rândul lor cadouri de la conducerea raionului.
Sărbătoarea a cunoscut câteva momente de vârf, foarte atractive. Unul din aceste momente a fost atunci când după alaiul cetelor fiecare localitate în parte, dar toţi concomitent, îşi demonstrau tradiţiile localităţii sale. A fost frumos, atractiv, gălăgios, emoţionant. De altfel, ca şi întreaga sărbătoare „Târgul de Crăciun”, care, deşi aflată la prima ediţie, a fost o reuşită incontestabilă.