Noutăți

Tăierea pomilor fructiferi în condiţiile anului 2018

Direcţia agricultură şi alimentaţie din cadrul Consiliului raional Ştefan Vodă, la data de 2 februarie, a organizat un seminar de instruire a producătorilor de fructe. Seminarul cu tematica ,,Tăierea pomilor fructiferi în condiţiile anului 2018”  a fost organizat cu scopul de a oferi consultanţă fermierilor în curăţirea pomilor fructiferi în condiţiile climaterice specifice anului 2018. La această activitate care s-a desfăşurat în  livezile SRL ,,Farm Prod” din s. Olănești” au participat peste 40 de agricultori din raionul Ştefan Vodă.

Greșeala pe care o comit cel mai des pomicultorii este însăşi tăierea pomilor fructiferi, care sunt încărcaţi cu muguri de rod şi nu au alternanţă în rodire. Încărcătura pomilor trebuie să fie normală, în dependenţă de livadă, iar pentru o roadă bună agricultorul trebuie să lucreze tot anul, inclusiv şi vara, a menţionat invitatul, dl Ion Grosu, şef laborator pepinierie şi tehnologii moderne pomicole din cadrul Institutului Știinţifico-Practic Horticultură şi Tehnologii Alimentare din or. Chișinău. Agricultorii au nevoi de instruire şi consultanţă la început de an, pentru ca ulterior a obţine o roadă bogată şi cât mai puţine pagube.

Anual direcţia agricultură şi alimentaţie organizează seminare de informare şi consultanţă pe diferite domenii. În luna februarie a anului curent urmează să fie organizate mai multe seminare de instruire teoretico-practică cu participarea savanţilor în domeniu.

Mircea CUCLENCO, șef  DAA