Noutăți

„Tabăra internațională de pictură „Ștefan Culea”, finisată

Localitatea Tudora din raionul Ștefan-Vodă, deja de câțiva ani la rând, în luna iulie, se transformă într-un atelier de pictură. Artiști plastici din mai multe țări se adună aici la o tabără internațională de pictură, organizată cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Proiectul acestui eveniment cultural a fost inițiat în anul 2014 în semn de profundă venerație și păstrare a memoriei cunoscutului Artist Emerit din Republica Moldova – Ștefan Culea, originar din satul Tudora. Acest proiect, incontestabil, contribuie la dezvoltarea activității culturale locale.

În acest an, perioada 15-27 iulie, pictorii au susținut prelegeri, au participat la workshop-uri organizate în cadrul taberei și au pregătit expoziția colectivă de bilanț.

Șevalete, acuarele, pensule – toate și-au găsit locul în incinta centrului social ”Concordia” din satul Tudora, unde mai mulți artiști plastici s-au întâlnit și în acest an, pentru a-și împărtăși experiențele. Ei au avut posibilitatea să vadă locurile pitorești din satul Tudora și oameni, care i-au inspirat să creeze: unii au ales să aștearnă pe pânză peisaje, iar alții chipurile țăranilor. Așa încât, la ceremonia de finisare din data de 27 iulie, oaspeții au putut recunoaște în lucrările expuse de pictori atât peisaje, cât și fețe cunoscute din localitate.

Președintele raionului, domnul Nicolae Molozea, în calitate de oaspete de onoare, a mulțumit organizatorilor că au făcut posibilă această întâlnire de excepție în localitatea Tudora. Dumnealui a adresat mesaje de felicitare artiștilor, copiilor și părinților, dorindu-le multă vigoare și culoare în penel, să învețe să oprească clipa în lucrările lor din viitor, urând acestui proiect continuitate. Președintele raionului a felicitat copiii, care s-au bucurat de sfaturile renumiților pictori în realizarea lucrărilor proprii, copiii care au învățat cum se privește un tablou și cum se poate evolua un tablou, ce înseamnă un tablou și cum poate tabloul să povestească prin om.

Artiștilor plastici le-au fost înmânate certificate de participare și diplome din partea Consiliului Raional Ștefan-Vodă.

Curatorul și animatorul taberei, părintele acestei idei frumoase este artistul plastic – Mihai Mireanu, care a lucrat cu mult rafinament și multă răbdare, spune, că ar fi bine venit să avem aici, la Tudora, o sală de expoziții. De-a lungul timpului, grație taberei de creație, patrimoniul cultural a fost îmbogățit cu peste 70 de lucrări semnate de artiști consacrați proveniți din țări precum Moldova, România și Ucraina.

Pe perioada desfășurării acestui remarcabil eveniment, pasionații de artă plastică au avut posibilitatea de a participa, alături de pictorii cu renume internațional, la atelierele de creație.

Oaspeții au avut parte de o doză de distracție dăruită de copii centrului social „Concordia”, care la rândul lor au fost premiați de către artistul plastic dl Mihai Mireanu și directorul centrului social dna Veronica Mocan cu mici cadouri pentru cele mai reușite lucrări plastice realizate de copii.

Doritorilor de a vedea detaliile acestor 10 zile de creație, dna Valentina Cecoltan, prezentatoare TV, le-a promis că în luna august, canalul Moldova 1 va lansa o nouă ediție a emisiunii Art Club referitoare la acest eveniment.

Direcția cultură, tineret, sport și turism