Noutăți

Sus cortina!

Direcția generală educație la 27 martie 2016, de Ziua Internațională a Teatrelor, a desfășurat concursul raional al colectivelor de teatru pentru copii. La acest examen creativ au participat circa 150 elevi din 18 instituții de învățământ.

Evidențierea realizării obținute în dezvoltarea artei teatrale și actualizarea nivelului de activitate al teatrului pentru copii în instituțiile de învățământ; promovarea artei teatrale pentru copii; stimularea activității colectivelor de teatru pentru copii din raion; promovarea tinerilor talente; stabilirea relațiilor de colaborare creativă între colectivele de teatru pentru copii – toate acestea obiective au fost realizate în cadrul concursului.

Juriul, care a apreciat nivelul interpretativ al colectivelor, măiestria actoricească, vorbirea scenică, realizarea regizorală, scenografia, costumul, originalitatea tratării ideii lucrării artistice, etica scenica, a remarcat nivelul mai înalt de pregătire a colectivelor către concurs comparativ cu anul precedent.

Dna Valentuna Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, care a jurizat concursul, a rămas cu cele mai bune impresii. La 27 martie am asistat cu toții la un maraton teatral, care în cifre înseamnă 360 de minute de spectacol, a precizat dna Uța. Dacă am putea estima timpul acordat pregătirii acestor scenete şi l-am adăuga, atunci am avea imaginea exactă a unui efort de echipă, cumulat, constant pe care îl presupune pregătirea unui spectacol teatral.

Anul acesta colectivele au fost pregătiţi cu mult mai bine, prin urmare a fost o adevărată competiţie profesională cu frumoase costume, scenografie bine gândită, muzică, joc frumos al copiilor actori. Am apreciat pozitiv dicţia scenică, imaginaţia, atenţia, concentrarea, stima faţă de partener. Bravo! La mai mult și la mai mare!

Teatrul poate educa şi informa. Teatrul ne poate face să zâmbim şi să plângem, dar ar trebui să ne facă şi să gândim sau să analizăm. Teatrul este o muncă de echipă. Cei care se văd sunt actorii, însă există şi nişte oameni extraordinari care nu sunt vizibili. Aceşti specialişti sunt la fel de importanţi ca actorii, deoarece diferitele lor capacităţi sunt cele care fac posibilă producţia teatrală. De aceea, orice bucurie sau succes trebuie împărţite cu ei.

Premiul Mare a fost decernat colectivului de teatru dramatic pentru copii din IP LT „Ștefan Vodă” pentru spectacolul teatralizat „Arcanul” (adaptare scenică după „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă).

Locul I: spectacolul „Fost cândva la noi în sat” (gim. „Grigore Vieru” s. Purcari), „Povestea celor șapte rațe” (gim. s. Viișoara), „Primăvara și Baba Hârca” (colectivul de teatru de păpuși gim. s. Viișoara”).

Locul II: spectacolul „Micile intrigi ai micii pisici” (centrul de creație pentru copii și adolescenți Ștefan Vodă), spectacolul „Meșterul Manole” – biserica neamului” (colectivul de teatru poetic din gim. „Ștefan Culea” s. Tudora), spectacolul „Veronica” (colectivul de teatru de păpuși din IP gim. „Mihai Viteazul” s. Carahasani).

Locul III: spectacolul „Luceafărul” de M. Eminescu (IP gim. „Mihai Sîrgi” s. Cioburciu), spectacolul „Cu bunicul ce facem?” (IP LT „Maria Bieșu” s. Volintiri), spectacolul după Caragiale „Domnul Goie” (IP LT „Ștefan Ciobanu” s. Talmaza, spectacolul „Cearta florilor din rai” (IP gim. „I. Creangă ” s. Copceac), „Cățelușul părăsit” (teatru de păpuși din IP gim. „Mihai Eminescu s. Antonești).

Toți învingătorii concursului au fost menționați cu Diploma DGE și cadouri de preț.

Pentru măiestria actoricească individuală au fost menționați cu Diplomă DGE Dorina Fluerari, eleva cl. XII-a a IP LT „Ştefan Vodă” și Dan Podgornii, elevul cl. IX din gim. s. Viișoara.

Colectivele dramatice de teatru pentru copii din gim. Palanca, IP gim. „Vasile Moga” s. Feștelița, IP școala primară or. Ștefan Vodă, centrul de creație, filiala Ermoclia, au fost menționați pentru participarea activă și originalitatea tratării ideii lucrării artistice.

Dna Raisa Burduja, șefa DGE, la finele concursului nominalizat le-a mulțumit tuturor conducătorilor de cercuri pentru pregătirea colectivelor de teatru la concurs.

Svetlana GUZGAN, specialist metodist DGE

DSC00128DSC00133DSC00121