La ordinea de zi a ședinței Comisiei pentru protecția persoanelor aflați în dificultate, din data de 9 aprilie curent, a fost pusă chestiunea cu privire la selectarea familiilor/persoanelor defavorizate care vor beneficia de Serviciul social de suport monetar. La ședință au participat asistenții sociali din satele Căplani, Cioburciu, Purcari și Tudora, primarul de Căplani, dl Valeriu Tabunșcic.
Președintele comisiei, dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, a informat prezența despre modificările care au intervenit în acordarea surselor financiare persoanelor din păturile social-vulnerabile, numind fondurile distribuite raionului Ștefan Vodă. Astfel, pentru toate tipurile de servicii pentru anul 2019 au fost alocate 1331 mii lei, inclusiv: Serviciu social de suport monetar – 260 mii lei, Serviciul social sprijin familial – 781 mii lei, Serviciul social asistență personală – 290 lei (pentru salarizarea a 5 asistenți personali noi). La ședință se vor distribui 21 mii lei pentru familiile/persoanele defavorizate, a punctat președintele comisiei.
Dna Elena Midrigan, managerul Serviciului social de suport monetar, a informat membrii comisiei că au fost depuse 9 dosare din 8 localități ai raionului. A fost analizat fiecare dosar în parte cu implicarea asistentului social care a motivat selectarea persoanei și a sumei de bani solicitate. Pentru a două oară se prezintă la ședința comisiei dl Valeriu Tabunșcic, primar de Căplani, pentru a apăra interesele unei familii din localitate care cu adevărat necesită să fie ajutată. Prin urmare, comisia a decis de a aloca surse financiare în baza la 5 dosare prezentate pentru așa necesități ca reparația fundamentului casei (4800 lei, s. Căplani), repararea sobei și schimbarea ferestrei (4000 mii lei, s. Cioburciu), construcția sobei (4000 mii lei, s. Purcari), acoperirea casei (4200 lei, s. Tudora). Au fost respinse 4 dosare care nu întruneau condițiile Regulamentului de funcționare a acestui serviciu, deoarece în ele au fost solicitate bani pentru procurarea televizorului, frigiderului și mașinii de spălat automate. Membrii comisiei au menționat că obiectele nominalizate sunt importante pentru viața omului, însă nu prezintă o necesitate vitală.
În context, membrii comisiei vin cu o solicitare față de administrațiile publice locale pentru a implica agenții economici și oamenii mărinimoși din localitate în rezolvarea problemelor persoanelor aflați în dificultate. Spre exemplu, o familie din Alava din cauza stării precare a sănătății majoritatea timpului petrece în odaia de locuit. Din lipsa de bani femeile, una din anul 1935, alta cu dizabilități severe, n-au televizor și de multă vreme nu mai știu ce se face în Moldova și lume. Acestea doamne s-ar bucura mult și de un televizor care a fost în folosință, însă este lucrativ. Cei care doresc și au posibilitatea să facă un gest creștinesc în ajunul sfintelor sărbători de Paști, ajutând oamenii nevoiași, se pot adresa la Direcția generală asistență socială și protecția familiei la dna Elena Midrigan sau să apeleze numărul de telefon 0242-2-22-15.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”