La data de 10 august Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a desfășurat la Ștefan Vodă un seminar în cadrul campaniei de informare privind Regulamentul de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016, precum și posibilitățile de finanțare. La seminar care a avut loc în incinta școlii de arte „M. Bieșu” au participat în jur la 120 de agenți economici din sfera agriculturii, angajații direcției agricultură și alimentație. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, în luarea sa de cuvânt a punctat importanța și necesitatea vitală a acestei întrevederi cu reprezentanții AIPA, deoarece în jurul subvenționării se duc diferite discuții, unele lucruri fiind înțelese greșit, de aceea cei prezenți în sală au posibilitatea să primească răspunsuri calificate, abordând problemele existente. Dl Vasile Rufa, șeful DAA, a îndemnat agenții economici să depună, în mod de urgență, dosarele cu actele necesare spre subvenționare, deoarece după recepționarea dosarelor în sumă de 420 mln lei subvenționarea producătorilor agricoli va fi stopată. Important! Campania de primire a cererilor de sprijin în anul 2016 va derula în perioada 5 august – 31 octombrie 2016.
Dl Nicolae Ciubuc, director interimar al AIPA, a menționat că 97 de producători agricoli din raionul Ștefan Vodă au beneficiat de subvenții în suma de 8,5 mln lei, însă AIPA are și restanțe față de raionul Ștefan Vodă, astfel 52 de producători agricoli vor primi în august-septembrie în jur la 9 mln lei. La fel, vor fi lichidate restanțele din anul 2014 (44 mln) față de 11 beneficiari, producători de fructe din raion.
În discursul său dl Nicolae Ciubuc a menționat că an de an sunt înaintate modificări prin care se urmăreşte îmbunătăţirea sistemului de subvenționare. Dânsul a adus la cunoștința celor prezenți la seminar măsurile de sprijin disponibile în acest an, cum ar fi investiții în gospodăriile de fermieri pentru restructurarea şi adaptarea la standardele Uniunii Europene; investiții în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole; pregătirea implementării măsurilor ce țin de ecologie în agricultură; îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole; servicii de consultanță şi instruire. Dl Ciubuc a informat și despre noile prevederi, criteriile de eligibilitate ale Regulamentului de subvenționare pentru anul 2016, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de subvenții.
Important! Regulamentul cu privire la aprobarea modului de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016 a fost publicat în data de 05.08.2016 în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, astfel fiind demarat procesul de recepționare a dosarelor.
Dl Nicolae Ciubuc a punctat că producătorii agricoli din raionul Ștefan Vodă sunt activi, ocupând locul 7 după numărul de solicitări de subvenții. Activi au fost producătorii agricoli și în runda a doua a seminarului: întrebări – răspunsuri. Spectrul întrebărilor a fost foarte larg și variat, răspunsurile calificate și pe înțelesul tuturora. Din păcate, mai există și probleme soluționarea cărora este imposibilă la moment din lipsa finanțării sau cadrului legal imperfect, însă este cert că Regulamentul cu privire la aprobarea modului de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016 oferă producătorilor agricoli posibilități cu mult mai favorabile în comparație cu anii precedenți.